Gastprogrammering
Sunday 29 August
Theater // 17:00 // € 16
Nieuwe Noten Amsterdam: Boven water!

Line up: Nachtlicht Ensemble
Open: 17:00 - 18:00 hrs
Tickets: € 16 / Student/ CJP/ <18 : €14 | Kunst (vak) student: €8 | Stadspas groene stip: €3,50
Tickets

Het Nachtlicht Ensemble bestaat uit 10 jonge topmusici en laat zich inspireren door klassiek, jazz, niet-westerse muziek en improvisaties. Het ensemble is winnaar van de Grachtenfestival Pitch en de Oorkaanprijs 2020. Vanwege corona werd Boven Water! uitgesteld en gaat deze tijdens het festival begin augustus 2021 in première.

Al honderden jaren varen Nederlandse schepen de hele wereld over. Het hout van deze schepen is doordrenkt met talloze ervaringen en heeft enorm veel van de wereld gezien. Zo ook het spiegelretourschip de Amstelveen, dat reizen maakte langs Batavia, Suratte, Kanton en Kaap de Goede Hoop. Dit VOC-schip zag prachtige verschillende culturen op haar route, maar ook de verschrikkingen die zijn passagiers daar teweeg brachten.

Hoewel de sporen van deze gebeurtenissen vandaag de dag nog steeds de wereld domineren, is er in de tussentijd ook veel veranderd. Er is meer contact mogelijk tussen culturen en meer kennis beschikbaar, waardoor wij vol bewondering onze ogen openen voor al dat moois wat onze schepen 500 jaar geleden zagen. Het Nachtlicht Ensemble neemt u mee op reis in de voetsporen van de Amstelveen met animaties van Eline Veldhuisen op muziek van Arjan Linker. Na een reis langs 16e-eeuwse muziek uit Nederland en kleurrijke improvisaties geïnspireerd op traditionele muziek uit India, Indonesië en Japan zetten we koers richting Iran. Hier wacht echter zwaar weer, wat de Amstelveen ten onder brengt: met nieuw werk van de Iraanse componist Ramin Amin Tafreshi komt deze laatste reis van de Amstelveen weer boven water.

Film: Eline Veldhuisen

Compositie: Arjan Linker, Ramin Amin Tafreshi

 

https://youtu.be/X4ASChvT3_4

Nieuwe Noten Amsterdam

De serie Nieuwe Noten Amsterdam biedt een podium aan hedendaagse kamermuziek én denkers van nu, waar (inter)nationale componisten premières laten horen en er gesprekken worden gevoerd met kenners uit de Nederlandse muziekwereld.

In het Plein Theater krijg je de kans om dit unieke concept in intieme sfeer te ervaren, waarbij na afloop ruimte is om in gesprek te gaan met de uitvoerenden. De curatoren en hosts van deze serie zijn componist Aspasia Nasopoulou en basklarinettist Fie Schouten.

 

Nieuwe-noten.amsterdam/2021pleintheater >>

 

Dit concert is onderdeel van 'Nieuwe Noten Amsterdam' en wordt mede mogelijk gemaakt door Amsterdams Fonds voor de Kunst en Prins Bernhard Cultuurfonds NH.