10-12-2021

Amsterdam Talks Sex #3.1 : Mythes over Gender

Wat is het verschil tussen gender en sekse, en hoeveel genders en sekses zijn er nou eigenlijk? We zijn zo gewend aan het concept ‘man’ of ‘vrouw’, maar klopt dat wel?

In editie #3.1 gaan we in gesprek met neurowetenschapper Josien de Bie en voorzitter van Transgender Netwerk Nederland Brand Berghouwer.

dr. Josien de Bie, wetenschapper en professioneel debunker van mythes over gender, haalde haar MSc Biologie aan de RUG en promoveerde aan de MQU Sydney op het effect van oestrogeen en progesteron op het brein. 

dr. Josien de Bie PhD.

dr. de Bie is een hard-core wetenschapper die vooral veel ‘wetenschap’ dingen doet. Maar af en toe zet ze echter haar schrijf, zang en comedy talenten in om schadelijke mythes in de samenleving omver te gooien. Met humor, rare liedjes maar vooral: keiharde wetenschap.

Zo heeft ze een campagne op touw gezet om bewustzijn te creëren van het feit dat er geen wetenschappelijke onderbouwing is van het concept  'hormonaal zijn' ('Being hormonal is not a thing'), diverse performances gegeven voor het MAAS museum in Sydney, wetenschap communicatie projecten voor middelbare scholen en diverse acties van de Stichting Seksueel Welzijn wetenschappelijk ondersteund.

http://genderbrain.com/

 

Brand Berghouwer

Brand Berghouwer (hij/hem) is voorzitter van Transgender Netwerk Nederland en daarnaast betrokken bij Pride Amsterdam als voorzitter van de TransPride commissie. In het dagelijks leven is hij coach/counselor met een focus op trans sensitieve hulpverlening.

www.transgendernetwerk.nl

Terug naar overzicht