Guestprogram
Tuesday 17 May
Theater // 19:30 // € 10
DraMAYAma - a Space-Time Travel (filmvertoning + nagesprek)

Line up: Geschreven, gefilmd, geregisseerd en geproduceerd door Jeanette Groenendaal
Open: 19:30 - 21:00 hrs
Tickets: € 10 / CJP/Student: €8 | Stadspas groene stip: €4,50 | Prijzen zijn inclusief een drankje
Tickets

Een belevenis door Tijd en Ruimte langs verleden heden en toekomst. Door de ogen van Branly Gio Lopez, een timekeeper uit Iximulew (Guatemala) reis je mee langs de levende rituelen voor de Planeten van ons Zonnestelsel in het Vedische Zuiden van India.

Sinds het ‘Einde van de Maya kalender’ heeft Branly betekenis en techniek van de Maya Kosmologie bestudeert in een poging om door 500 jaar kolonisatie pijnlijke verwoestte oude rituelen in ere te herstellen. Tijdens zijn vision quest herkent hij langzaam diepe wortels in de echo’s van een Oude Beschaving.

Ondertussen spuwt de vulkaan, sterft de tempelolifant en ademt de schildpad geduldig zijn weg terug.

Dramayama is o.a vertoond op Garifuna International Indigenous Filmfestival in Los Angelas, Virginia Dares Cinematic Arts Awards for Decolonizing Re- Indigenizing Media in the USA en ging in premiere op Jaipur International FilmFestival in Rajastan, India

 

Director: Jeanette Groenendaal | Producer: Jeanette Groenendaal | Scenario: Jeanette Groenendaal | Camera: Jeanette Groenendaal | Starring: Branly López Quemé | Editing: Zoot Derks and Jeanette Groenendaal | Composers: Stephanie Pan and Stelios Manousakis | Color Correct: Jeroen Weeda | Sound Post: Warning Studios | Post PA/Design: Zilfer de Boer | Co-Production: Ted Baijings | Production: G-network Film Foundation | Supported by NL Film Foundation

Spoken Languages: Spanish, English, Tamil, Sanskrit and Maya
Duur: 90 min
Subtitles: Nederlands
+ nagesprek met filmregisseur Jeanette Groenendaal (live) en Branly Lopez (op zoom)

https://vimeo.com/689679197

“DraMAYAma is na de spraakmakende docu-fictie Dutch Cocaine Factory en de film Reformation de derde creatie van Jeanette Groenendaal die draait om een altered state of mind. Voor deze docu-trip volgde ze een timekeeper uit Guatemala op zijn zoektocht naar zingeving langs de Negen Tempels voor de Planeten in Zuid-India. De kijker krijgt geen ready-made waarheid voorgeschoteld, maar een impressionistische beeldenreeks om haar of zijn eigen pelgrimstocht te ervaren.” - Jacq Algra


www.dramayama.com
 

Jeanette Groenendaal (Amsterdam, 1964) is onafhankelijk filmmaker, performancekunstenaar en astroloog. Ze studeerde af als Master in Advanced Research in Dance and Theatre aan DasArts, University of the Arts in Amsterdam. Haar oeuvre bestaat uit live performances, experimentele documentaires, installaties op het snijvlak van wetenschap en kunst en videoportretten. Haar werkzaamheden bestrijken het complete palet van scenarioschrijven, camera, regie en montage tot en met productie en distributie.

Met haar experimentele films focust Groenendaal op het grensgebied tussen feit en fictie, waan en werkelijkheid, fysica en matafysica, bewust- en onderbewustzijn. De films Dutch Cocaine Factory (2007/54’; nominatie The Magic Hour Award 2008) en Reformation (2011/87’; winnaar IndieFest Film Award 2021) gingen in première tijdens het IDFA (Paradocs/Expanded Cinema) en zijn nog regelmatig te zien in kunstgaleries en op internationale festivals.

In haar zoektocht naar verborgen kennis over het leven verweeft Groenendaal in haar films werkelijkheid, herinnering en verbeelding tot een kleurrijke en krachtige visuele ervaring. De toeschouwer wordt uitgenodigd op een impressionistische reis die middels een cyclische, intuïtief-associatieve structuur leidt naar het onderbewuste van de protagonist. Dit resulteert in experimentele documentaires die geen ready-made waarheden presenteren, maar ruimte bieden aan meerstemmigheid en subjectieve ervaringen. De betekenis van haar films is te vinden in de ruimte tussen en achter de beelden.