Guestprogram
Friday 16 August
Foto: Nellie de Boer
Theater // 15:00 // € 0
The Artist is Resident - Dayna Martinez Morales: Authentic Movement Sessions

Open: 15:00 - 18:00 hrs
Tickets: € 0

Deze zomer zetten wij de deuren van ons productiehuis wijd open!

Wij verwelkomen in het PLEIN THEATER: Dayna Martinez Morales, afkomstig uit Bolivia, die met het programma The Artist Is Resident werkt aan een installatie performance en een inclusief onderzoek. Haar residentie omvat zowel artistieke processen als het aanbieden van individuele authentieke bewegingssessies die voor iedereen toegankelijk zijn, dialogen met onderzoekers uit verschillende vakgebieden (neurowetenschappen, psychologie, lichaamswerk) en performances.

Dayna zoekt naar verbinding tussen oude en nieuwe cultuur, identiteit, ritueel en transformatie. Hiervoor maakt ze gebruik van tools die ze te samen met haar partner Vincent Verburg de laatste jaren heeft kunnen ontwikkelen door onder andere hun onderzoek naar de traditionele en autochtone dansen uit Bolivia. Op hun pad werkten ze samen met dansers/ performers uit Afrika, India, en Europa. Hierin hebben ze in verschillende culturen mogen beleven wat het werken naar de authentieke beweging van een mens kan doen.

THE ARTIST IS RESIDENT

Met The Artist Is Resident bevraagt Dayna onze hedendaagse manier van leven, de snelheid en de competitieve manier van leven die lijkt te domineren en onze gedachten te sturen. "Als we ons zouden kunnen ontdoen van het beeld dat we door onze ogen zien, zouden we elkaar dan echt kunnen ontmoeten? Kan authentieke dans ons laten ervaren zonder oordeel?

In het midden van de buitenwereld, uitgebeeld door een open kubus van 3x3 meter, zal Dayna met gesloten ogen en begeleid door live en digitale beelden en geluiden duiken in haar dansauthenticiteit. Een installatie performance van 2 uur, waar je in en uit mag lopen.

Dayna nodigt je uit om te komen kijken bij de try out's en de final performance, en om deel te nemen aan verschillende momenten in het proces!

 

AUTHENTIC MOVEMENT SESSIONS

Ik ben op zoek naar mensen die een of meerdere keren een individuele Authentic Movement sessie van 20 minuten willen doen. Elke vrijdag en zaterdag tussen 15:00 en 18:00 in augustus vinden de sessies plaats.

Authentic Movement Is (begeleid) dansen met ogen dicht, een volledig zelfgestuurde vorm waarin de beweger/danser een bewegingspad ontdekt dat een brug vormt tussen het bewuste en het onbewuste. De sessies worden begeleid door Dayna en haar partner Vincent Verburg. Het zijn individuele sessies. Ik geloof dat aandacht voor het individu net zo belangrijk is dan voor de groep. Zonder individuen geen groep en andersom.

Dans heeft de mogelijkheid met haar kracht om onszelf en de andere mens zonder oordeel te laten ervaren. In deze residentie wil ik dit gegeven onderzoeken. Wat maakt dat beweging in deze vorm (Authentic Movement) dit effect heeft? Sinds dat mensen rituelen zijn gaan uitvoeren, zijn gaan geloven heeft beweging/ dans een betekenis voor mensen. Onderzoekers die zich bezighouden met oude leef culturen komen hierin altijd dans als ritueel tegen. Dansers weten als geen ander wat beweging met je kan doen. Wat wil dit gegeven ons mededelen?

Authentic movement is voor iedereen, je hoeft geen danser te zijn en ook niet van dansen te houden want zelfs ademhaling is al beweging.

Aanmelden via de mail of meer informatie over de sessies: Dans@plein-theater.nl

 

 

Klik hier voor meer informatie over de residentie