09-01-2023

29 JAN 2023 // Tegen het vergeten - een theatrale route door Amsterdamse door jongeren na Nationale Holocaust herdenking

Op zondag 29 januari 2023 vanaf 12:30 uur, aansluitend aan de Nationale Holocaust Herdenking bij het Spiegelmonument in Amsterdam, vindt de theatrale route Tegen het vergeten plaats, gespeeld en begeleid door vier Amsterdamse jongeren. De route langs vergeten verhalen eindigt bij het Nationaal Holocaust Namenmonument. Theater Na de Dam organiseert deze theatrale route in het kader van Theatre of Remembrance, een internationale theatermanifestatie waar jongeren in heel Europa aan meewerken. 

 

Theatre of Remembrance Europa
Op 27 januari 2023 zetten jongeren in Europa zich in om de International Holocaust Remembrance Day van extra betekenis te voorzien. Onder het manifest Theatre of Remembrance, geïnitieerd door Theater Na de Dam, spelen dit jaar jongerenvoorstellingen in Turijn, Praag, Warschau, Nitra en Amsterdam. Vertrekkend vanuit gesprekken met ouderen die de oorlog hebben meegemaakt, onderzoeken, bevragen en filosoferen jongeren over de betekenis van de Tweede Wereldoorlog voor de tijd waarin ze nu leven.

 Jaïr Stranders over Theatre of Remembrance
“Dat jongeren in verschillende Europese steden zich in het kader van International Holocaust Remembrance Day verbinden aan de oorlogsverhalen van ouderen in hun stad en deze vervolgens theatraal delen met hun families, vrienden en stadgenoten, biedt - met zoveel populisme, polarisatie en holocaust-ontkenning in Europa - veel hoop” aldus Jaïr Stranders, artistiek leider Theater Na de Dam.

Theatre of Remembrance Amsterdam
Op zondag 29 januari 2023, aansluitend aan de Nationale Holocaust Herdenking bij het Spiegelmonument in Amsterdam (georganiseerd door het Nederlands Auschwitz Comité), vindt de theatrale route Tegen het vergeten plaats, gespeeld en begeleid door vier jongeren.

Tegen het vergeten is een theatrale route door vier Amsterdamse jongeren langs vergeten verhalen. In een wandeling van een half uur nemen ze u mee vanaf het Wertheim Plantsoen richting het Nationaal Holocaust Namenmonument. Onderweg vertellen ze op een muzikale wijze over de levens achter de namen. We zien hoe David Sealtiel schildert in zijn souterrain op het Waterlooplein, hoe de tweeling Duizend in de tram afscheid neemt van hun klasgenootje, hoe het meisje met de hoofddoek uit het raam van de trein kijkt en hoe Betje zich staande houdt in de keuken van het kamp. Scenario's door de jongeren zelf geschreven. En ondertussen stellen ze zichzelf de vraag: hoe komt het toch dat we steeds vergeten?

 

Concept/regie: Femke Heskes
Spel: Teuntje van Zomeren, Lis Basselier, Titus Theunissen, Olivia Smissaert
Met dank aan: Plein Theater, Amsterdam

Zondag 29 januari 2023, aanvang 12:30 (tijdstip onder voorbehoud, aansluitend aan de herdenking).
Toegang theatrale route: gratis, aanmelden verplicht
Aanmelden (tot 25 januari 2023) via deze pagina.
Er is een beperkt aantal plekken.

Over Theater na de Dam
Sinds 2011 zetten theatermakers en artiesten in heel Nederland zich in op de avond van de Nationale Dodenherdenking op 4 mei om deze dag van extra betekenis te voorzien. Elk jaar spelen gelijktijdig om 21:00 uur meer dan 120 voorstellingen, die ieder op hun eigen manier betrekking hebben op de Tweede Wereldoorlog. Ook maakt Theater Na de Dam jaarlijks een theaterprogramma met de NOS dat op 4 mei op televisie wordt uitgezonden. Daarnaast vormen jongerenvoorstellingen sinds 2012 een wezenlijk onderdeel van Theater Na de Dam. In mei 2022 waren er verspreid over het land ruim 30 voorstellingen, gespeeld en gemaakt door jongeren van 12 tot 23 jaar en begeleid door professionele makers. In mei 2023 worden er 40 jongerenvoorstellingen gemaakt.

Over Theatre of Remembrance
Sinds 2018 zijn er  op 27 januari (International Holocaust Remembrance Day) jongerenvoorstellingen met Europese partners en herdenken we met theater over de grens, ook  in de coronajaren. Er waren projecten in Duitsland, Denemarken, Italië, Hongarije, Oekraïne, Slowakije, Tsjechië, Polen, Spanje. België, Litouwen en Nederland. Deze landen-overstijgende theatermanifestatie noemen we Theatre of Remembrance.

Op de dag dat in 1945 Auschwitz werd bevrijd, staan we stil en reflecteren we op onze gedeelde geschiedenis in Europa. Hoe leidt deze International Holocaust Remembrance Day tot een meer samenhangende en empathische samenleving in EU-landen?

Voor Theatre of Remembrance maken jaarlijks tientallen jongeren een voorstelling in hun eigen stad op basis van gesprekken die zij voeren met ooggetuigen. Daarmee worden de verhalen gehoord en krijgen ze nieuw leven in de vorm waarin de jongeren ze doorgeven. Jongeren zijn de volgende generatie besluitvormers, spelen nu al een cruciale rol in het overbrengen van onze gedeelde geschiedenis naar een breder (jong) publiek en in het voorkomen van verdwijning van erfgoed. Zo leren we elkaar, elkaars verhalen en onze gedeelde geschiedenis beter kennen.

 

Back to news overview