Artist in Resident


Dayna Martinez Morales nodigt jou uit!
 

Deze zomer zetten wij de deuren van ons productiehuis wijd open!

Wij verwelkomen in het PLEIN THEATER: Dayna Martinez Morales (Bolivia), die met het programma ‘The Artist is Resident’ met jou wil werken aan een installatie performance. Haar werkwijzen zijn de traditionele dansen uit Bolivia en hedendaagse dans uit Europa en West-Afrika. Dayna zoekt naar verbindingen tussen oude en nieuwe cultuur, identiteit, ritueel en transformatie.

“Dayna krijgt als Artist in Resident vier weken lang de gelegenheid om, onder professionele begeleiding en met professionele middelen, samen met buurtbewoners en geïnteresseerden een performance te ontwikkelen. “ - aldus Berith Danse, directeur en artistiek leider van PLEIN THEATER, het productiehuis en curator van de jaarlijkse residenties.

“Toen ik in 1996 naar Nederland kwam om aan mijn dans studie te beginnen, zou ik met alles wat ik mee maakte voor mijn gevoel naar huis gaan, want mijn dans was - Is voor mij het ultieme thuis. Dans is voor mij meer dan het kunstje, het is mijn ziel in beweging brengen, het is muziek, een puls, het is beleving en belichaming van alles om mij heen, een ritueel - door te bewegen begrijp ik op een ander niveau.- Dayna Martinez Morales

https://youtu.be/v6fE8uBA9W8

Dans heeft het in zich onszelf en de ander zonder oordeel te laten ervaren. In deze residentie wil ik dit gegeven onderzoeken.

In het midden van de buitenwereld,
uitgebeeld door een open kubus van 3x3 meter,
waarvan twee oppervlakken gevuld zijn met beelden,
ga ik met gesloten ogen duiken in mijn dansauthenticiteit en op onderzoek in Authentic Movement. "

Doe je mee?

In het onderzoekstraject en voorafgaand in een voortraject nodigt Dayna jou uit om mee te doen. LEES HIER MEER >>


Dayna Martinez Morales

Geboren in Bolivia en getogen in Duitsland studeerde Dayna af aan ArtEZ, Hogeschool voor de Kunsten in Nederland. Ze werd geselecteerd voor trainingen bij Alvin Ailey American Dance Centre, Dancespace in New York en L' École des Sables met Germaine Acogny in Senegal . Ze heeft onder ander gewerkt voor AYA, Don’t Hit Mama , Herman van Veen (NL ), The Next Stage Project (USA). Met een brede en diverse ervaring in dans, belichaamt ze de brug tussen werelden. Het interpreteren van het werk van choreografen doet zij; met veel improvisatie vaardigheden; een opmerkelijke achtergrond in verschillende genres: van Ballet tot Modern tot Eigentijdse Dans en Jazz tot Urban en Traditioneel. 

Al vroeg had zij de noodzaak om eigen werk te maken, die getoond is in Nederland, Bolivia en India. Na dat zij Modern Jazz dansgezelschap Dimovi mede heeft opgericht en meerdere jaren in Nederland en daarbuiten heeft les gegeven, choreografeerde zij voor het Officiële Ballet van Bolivia, Toneelgroep Badungduppa in India en de Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten. Ze ontwikkelt en deelt haar training met de docentenopleiding en professionele platvormen. Als een van de artistieke leiders van Movementalist, heeft ze zich voor meerdere jaren bezighouden met multiculturele uitwisselingen, choreografie, educatie, het uitvoeren, ontwikkelen en het creëren van projecten, concepten en trainingen op verschillende niveaus. Haar lichaamstaal is aards, vloeiend en energiek.

In samenwerking met
Audiovisueel kunstenaar Pablo Alanes
Op en af begeleid door Stilte, Digeridoo (Pablo),
Percussie & Windinstrumenten door Roberto Callisaya
Viool door Isaac Espinoza