22-02-2022

Acteurs en/of muzikanten gezocht voor de voorstelling Tegen het vergeten, Theater Na de Dam in Amsterdam Oost! Oriëntatie-avond op 8 maart.

Heb jij zin om theater te maken en mee te spelen in een voorstelling? Meld je dan nu aan!

Ieder jaar maakt Plein Theater een voorstelling voor Theater Na de Dam. Dit jaar werken we met een selecte groep, dus extra bijzonder. Plein Theater is op zoek naar vijf jonge acteurs en/of muzikanten uit Amsterdam Oost die 12 t/m 26 jaar oud zijn en mee willen doen.

We gaan in gesprek met ouderen die de oorlog hebben meegemaakt. Ook laten we ons inspireren door het Holocaust monument op de Weesperstraat. Dit onderzoek is het inspiratiemateriaal voor het maken van een theatrale performance in en om het Plein Theater.

De oriëntatie-avond vindt plaats op 8 maart 2022 van 18:00 tot 19:00 in Plein Theater.

Aanmelden? Stuur vóór 8 maart een mail naar femke@plein-theater.nl met daarin je naam, leeftijd, adres, telefoonnummer en een korte motivatie met waarom jij mee wil doen! 

De repetitie- en speelperiode is van 15 maart t/m 5 mei. Bekijk hier alle data.

 

Plein Theater voor Theater Na de Dam

Op de avond van de Nationale Dodenherdenking op 4 mei zetten theatermakers en artiesten in heel Nederland zich in om deze dag extra bijzonder te maken. Tijdens de 13de editie van Theater Na de Dam in 2022 spelen tegelijkertijd meer dan 100 voorstellingen die ieder op hun eigen manier over de Tweede Wereldoorlog gaan. Door heel Nederland, maar ook in Amsterdam Noord, Oost, Zuid en West worden jongerenvoorstellingen gemaakt.

 

Tegen het vergeten (werktitel)

Jongeren uit Amsterdam-Oost gaan onder leiding van theatermaker Femke Heskes zich verdiepen in de geschiedenis van Amsterdam ten tijde van de Tweede Wereldoorlog. Dit onderzoek vormt de basis voor het maken van de theatrale performance Tegen het vergeten, dat op 4 en 5 mei 2022 zal spelen in en om het Plein Theater.

 

Je vergeet je sleutels, je vergeet de verjaardag van een vriend. Je vergeet de was uit de droger te halen, je vergeet iemand gedag te zeggen.

Iedereen vergeet wel eens iets. Iets kleins. Iets van praktische aard, vaak duurt het maar een paar uur voordat je eraan herinnerd word. Een klein briefje op de koelkast, een blik in je agenda. Ohja!

Maar we vergeten ook de grote dingen. Hele geschiedenissen. De oorlog en de mensen die daarbij zijn omgekomen. Mensen die hun leven hebben gegeven op dat wij nu in vrijheid kunnen leven. Waarom vergeten we steeds?

Een plaatje in een boek, een monument, een nationale herdenking. Ze helpen ons herinneren. Maar dat zijn korte momenten in een mensenleven. Waarom vergeten we steeds?

 

 

Foto: Het hol van de leeuw, Theater Na de Dam in Plein Theater 2021

 

 

Terug naar nieuws overzicht