15-07-2020

Nieuws // PLEIN THEATER presenteert: PLEINCINEMA / CINEMA EN PLEIN AIR

PLEINCINEMA / CINEMA EN PLEIN AIR
20 t/m 23 augustus

Films over de erfenis van de slavernij in Suriname en Nederland.

In aansluiting op Swart Gat/ G̶o̶u̶d̶e̶n̶ ̶E̶e̶u̶w̶ , een theatrale installatie over de Marronse cultuur uit Suriname en het Amsterdams slavernijverleden, door Tolin Erwin Alexander en Berith Danse, organiseert PLEIN THEATER i.s.m. Cineblend een openlucht cinemaweekend rondom deze uiterst actuele thematiek. Op vier opeenvolgende avonden gaan we op zoek naar de erfenis van de slavernij in Suriname en in Nederland, door middel van filmvertoningen en nagesprekken.

Op de eerste twee avonden staat de Marroncultuur centraal. De Marrons zijn afstammelingen van gevluchte tot slaaf gemaakten, die zich in de binnenlanden van Suriname vestigden en daar hun unieke cultuur ontwikkelden. Zowel STONES HAVE LAWS (20 augustus) als SAAMAKA (21 augustus) zijn unieke samenwerkingsverbanden tussen de filmmakers/kunstenaars en de lokale Marron –bevolking. In EDGAR CAIRO. IK GA DOOD OM JULLIE HOOFD (zaterdag 22 augustus) portretteert de recentelijk overleden Surinaams-Nederlandse filmmaakster Cindy Kerseborn de schrijver en schilder Edgar Cairo. In veel van Cairo’s literaire en artistieke werk spelen de Nederlandse koloniale geschiedenis van zijn geboorteland Suriname en de Nederlandse slavernijpolitiek een belangrijke rol. Als een zwarte man in het overwegend witte Nederland waren ras en raciale discriminatie prominent aanwezig in zijn kritische analyse van de Nederlandse samenleving. Als afsluiting van het weekend vertonen we KATIBO YE YE (23 augustus), waarin regisseur Frank Zichem samen met de in Suriname geboren en in Nederland wonende Clarence Breeveld de plekken bezoekt waar Breeveld’s voorouders als slaven werden verhandeld. Regisseur Frank Zichem kreeg in 2018 tijdens het Black Achievement Awards Gala een Life Time Achievement Award uitgereikt voor zijn gehele oeuvre.

De vertoningen worden gevolgd door nagesprekken met de regisseurs en/of direct betrokkenen.

 

Donderdag 20 augustus 21:30
STONES HAVE LAWS | DEE SITONU A WETI (2018, 100 minuten) - Lonnie van Brummelen, Siebren de Haan & Tolin Erwin Alexander
Filmvertoning en nagesprek

Info & Tickets >>
 

Vrijdag 21 augustus 21:30
LOOKING FOR APOEKOE (2010, 13 minuten) en SAAMAKA (1928/2010, 50 minuten) – Karel Doing
Filmvertoning en nagesprek

Info & Tickets >>
 

Zaterdag 22 augustus 21:30
EDGAR CAIRO. IK GA DOOD OM JULLIE HOOFD (2010, 75 minuten) – Cindy Kerseborn

Filmvertoning en nagesprek
Info & Tickets >>
 

Zondag 23 augustus 21:30
KATIBO YE YE (2003, 60 minuten) –Frank Zichem
Filmvertoning en nagesprek

Info & Tickets >>


In samenwerking met: Cineblend Curator: Eddy Appels Met dank aan: Fonds voor Oost Plein Theater wordt ondersteund door Gemeente Amsterdam Stadsdeel Oost

 

Corona-maatregelen:

In verband met de huidige corona regelgeving attenderen wij u graag op het volgende:

Openlucht: De filmvertoningen en nagesprekken vinden plaats op het plein. Bij het afhalen van uw ticket bij de kassa krijgt u een koptelefoon mee. Deze worden voor en na gebruik gedesinfecteerd. Op het plein wordt er rekening gehouden met 1,5 meter afstand tussen de stoelen.

Kaartverkoop: Voor een bezoek aan de openlucht films kunt u alleen vooraf online een kaartje kopen. Er is voorafgaand aan de films geen kaartverkoop aan de deur.

Gezondheidscheck: Wij stellen u de volgende vragen over de gezondheid:
* Heeft u de afgelopen 24 uur de volgende klachten gehad: benauwdheid, hoesten, neusverkoudheid, koorts
* Heeft u op dit moment een huisgenoot met koorts en/of benauwdheidsklachten?
* Heeft u het coronavirus gehad en is dit de afgelopen 7 dagen vastgesteld?
* Heeft u een huisgenoot/gezinslid met het coronavirus en heeft u in de afgelopen 14 dagen contact met hem/haar gehad terwijl hij/zij nog klachten had?
* Bent u in quarantaine omdat u direct contact heeft gehad met iemand bij wie het coronavirus is vastgesteld?

Indien u een van de vragen met ja beantwoord, verzoeken wij u niet naar de voorstelling te komen.

Back to news overview