05-06-2019

Nieuws // The Artist is Resident – Dayna Martinez Morales nodigt jou uit

Deze zomer zet het Plein Theater de deuren van het productiehuis wijd open!

Wij verwelkomen in het PLEIN THEATER: Dayna Martinez Morales (Bolivia), die met het programma ‘The Artist is Resident’ met jou wil werken aan een installatie performance. Haar werkwijzen zijn de traditionele dansen uit Bolivia en hedendaagse dans uit Europa en West-Afrika. Dayna zoekt naar verbindingen tussen oude en nieuwe cultuur, identiteit, ritueel en transformatie.

“Dayna krijgt als Artist in Resident vier weken lang de gelegenheid om, onder professionele begeleiding en met professionele middelen, samen met buurtbewoners en geïnteresseerden een performance te ontwikkelen. “ - aldus Berith Danse, directeur en artistiek leider van PLEIN THEATER, het productiehuis en curator van de jaarlijkse residenties.

https://youtu.be/v6fE8uBA9W8

" Dans is mijn ziel in beweging brengen, het is muziek, een puls, het is beleving en belichaming van alles om mij heen, een ritueel.

Dans heeft het in zich onszelf en de ander zonder oordeel te laten ervaren. In deze residentie wil ik dit gegeven onderzoeken.

In het midden van de buitenwereld,
uitgebeeld door een open kubus van 3x3 meter,
waarvan twee oppervlakken gevuld zijn met beelden,
ga ik met gesloten ogen duiken in mijn dansauthenticiteit en op onderzoek in Authentic Movement. " - Dayna Martinez Morales


In het onderzoekstraject en voorafgaand in een voortraject nodigt Dayna jou uit om mee te doen!


AUTHENTIC MOVEMENT

Dans heeft de mogelijkheid met haar kracht om onszelf en de andere mens zonder oordeel te laten ervaren. In deze residentie wil ik dit gegeven onderzoeken. Wat maakt dat beweging in deze vorm (Authentic Movement*) dit effect heeft? Sinds dat mensen rituelen zijn gaan uitvoeren, zijn gaan geloven heeft beweging/ dans een betekenis voor mensen. Onderzoekers die zich bezighouden met oude leef culturen komen hierin altijd dans als ritueel tegen. Dansers weten als geen ander wat beweging met je kan doen. Wat wil dit gegeven ons mededelen?

Authentic movement is voor iedereen, je hoeft geen danser te zijn en ook niet van dansen te houden want zelfs ademhaling is al beweging. Ik ben op zoek naar mensen die een of meerdere keren een Authentic Movement sessie van 20 minuten willen doen. Elke vrijdag en zaterdag in Augustus vinden de individuele sessies plaats. 

*Is een bewegingsproces die is ontstaan in de vijftiger jaren. Onderzocht, ontwikkelt en toegepast door choreografen/ dansers Mary Stark Whitehouse, Janet Adler en Marian Chase. Alle drie hebben ook gewerkt als bewegingstherapeuten. Geïnspireerd door Jungiaans  gedachtengoed heeft zich Authentiek Movement ontwikkelt als een Therapievorm. Een volledig zelfgestuurde vorm waarin individuen een bewegings-pad ontdekken dat een brug vormt tussen het bewuste en het onbewuste.

 

VRIJWILLIGERS INTERVENTIES

In het voortraject van de Residentie wil ik contact maken met allerlei verschillende mensen die geïnteresseerd zijn om een stukje mee te lopen. Hiervoor zoek ik minimaal 12 en maximaal 15 vrijwilligers per keer, die op 4, 11, 18 en 25 juli met mij in de hal van het Weesperpleinstation een tal interventies doen waarin wij mensen uitnodigen om hun pad van A naar B heel even te onderbreken. Hiervoor word je uiteraard voorbereid in een workshop van 2 uur die plaatsvindt op 29 juni 2019 in het PLEIN THEATER. Je hoeft geen voorkennis in dans te hebben hiervoor. Het is wel fijn als je empathisch bent in omgang met de ander en je mensen durft aan te spreken.

Aanmelden via de mail of meer informatie over de sessies: Dans@plein-theater.nl
 

SAVE THE DATES

29 juni            
Workshop INTERVENTIES

4, 11, 18 & 25 juli
INTERVENTIES (locatie: Weesperplein Metrostation)

27 juli
APTHAPI – Gezamenlijk eten naar Boliviaanse traditie

30 juli t/m 24 aug
The Artist Is Resident

2, 3, 9, 10, 16, 17 & 23 aug
Individuele Authentic Movement sessies

2, 3, 9, 10, 16, 17, 22, 23 & 24 aug
Installatie performance van de Artist is Resident en deelnemers.
 

Dayna Martinez Morales

Geboren in Bolivia en getogen in Duitsland studeerde Dayna af aan ArtEZ, Hogeschool voor de Kunsten in Nederland. Ze werd geselecteerd voor trainingen bij Alvin Ailey American Dance Centre, Dancespace in New York en L' École des Sables met Germaine Acogny in Senegal . Ze heeft onder ander gewerkt voor AYA, Don’t Hit Mama , Herman van Veen (NL ), The Next Stage Project (USA). Met een brede en diverse ervaring in dans, belichaamt ze de brug tussen werelden. Het interpreteren van het werk van choreografen doet zij; met veel improvisatie vaardigheden; een opmerkelijke achtergrond in verschillende genres: van Ballet tot Modern tot Eigentijdse Dans en Jazz tot Urban en Traditioneel.

Terug naar nieuws overzicht