Theatre Embassy

Wist je al dat in Plein Theater het archief van Theatre Embassy huist?

Van 2001 tot 2017 was Theatre Embassy actief als internationaal theaterplatform die samenwerkte met theatergroepen en culturele organisaties in Afrika, Azië en Latijns-Amerika. Vanaf 2017 werkt Theatre Embassy op projectbasis en onderhoudt het contact met de partnerorganisaties over de hele wereld. De verbindingen die gelegd zijn door Theatre Embassy bestaan nog steeds!

Theatre Embassy heeft zichtbaarheid gecreëerd voor theatergroepen die werken buiten het Eurocentrische culturele wereld, ook wel de perifere plekken genoemd. De projecten van Theatre Embassy hadden vaak te maken met de gevolgen van globalisering en hieruit voortkomend de enorme wereldwijde verschuivingen die de afgelopen decennia plaatsvonden, zoals klimaatverandering, migratie, drugs en vrouwenhandel. Theatre Embassy stond in de voorhoede van hedendaags activisme, vorming van dekolonisatie gedachte en de nieuwe golf van emancipatie voor vrouwen en queers. Met als grootste uitdaging het vormen van creatieve teams, bestaande uit mensen uit zoveel verschillende achtergronden en perspectieven.

Deze visie, principes en verbindingen van Theatre Embassy zijn door Berith Danse in de visie van Plein Theater opnieuw vormgegeven: Podium van de wereld om ons heen


Archief

Ben je geïnteresseerd in wat Theatre Embassy heeft gedaan tussen 2001 en 2017 kijk dan op het digitale archief: www.theatre-embassy.org

 

Onderzoek

Voor studenten van Theaterwetenschappen is er ruimte om onderzoek te doen en stage te lopen. Hetzij door onderzoek te doen naar de werkwijze en output van Theatre Embassy en haar partnerorganisaties. Of door op veldonderzoek te gaan bij een van de voorgaande partnerorganisaties. Meer informatie bij Sruti Bala van de UVA (Faculteit der Geesteswetenschappen en Theaterwetenschap).

Internationaal

Een theater is een wereldplein. Mensen van verre komen kortstondig langs en tijdens een meestal krachtige uitwisseling is er ruimte voor inspiratie en verbinding. Een dialoog, een choreografie, een activiteit die tot de verbeelding spreekt, wordt door de bezoeker of buurtbewoner in diens hart mee naar huis genoten.

Plein Theater ontwikkelt samenwerkingsprojecten met partners buiten Nederland, zoals in zomer 2020 met Suriname. De doelstelling is om via samenwerking en uitwisseling te bouwen aan de ontwikkeling van het theaterveld wereldwijd. Hierbij valt te denken aan workshops, trainingen, onderzoek en het creëren van presentaties die een wezenlijke bijdrage zullen leveren aan de gemeenschap om ons heen.

 

Buque Azart

Met medewerking van Plein Theater en de behouden internationale samenwerkingen van Theatre Embassy, is er voor het Theaterschip Azart “Ship of Fools” een laatste bestemming gevonden. Het schip is cadeau gedaan aan de Ecuadoriaanse theatergroep Corporacion Humor y Vida, en wordt hiermee een nieuw avontuur ingeblazen!

Corporacion Humor y Vida heeft de droom van het Schip Azart een cultureel centrum te maken op het strand San Mateo, als eerste theaterboot van Ecuador! Buque Azart zal cultuur, kunst en ontwikkeling brengen in de provincie Manabí en heel Ecuador.

De uitdaging is om het schip op het vasteland te brengen, wat een kostbare operatie is. Daarom is Humor y Vida in samenwerking met Vereniging Azart en Plein Theater een crowdfunding gestart!

Maak deel uit van dit internationale project en draag hier bij! >>

 

https://youtu.be/Bl2TK0pUJA4