05-05-2021

Live at Plein Theater // 4 MEI 2021 // Theater Na de Dam: Het hol van de leeuw - Plein Theater in samenwerking met PACT+ en Amsterdam Klezmer Band

Theater na de Dam

Tijdens de twaalfde editie van Theater Na de Dam zetten bijna 500 jongeren in 43 projecten door heel Nederland zich in om 4 mei 2021 van betekenis te voorzien. Gebaseerd op digitale gesprekken en briefwisselingen tussen jongeren en ouderen over de oorlog wordt - in veel verschillende vormen - iets waardevols gemaakt en staan we niet alleen stil bij het verleden, maar ook bij de complexe tijd waarin we nu leven.
 

Het hol van de leeuw - Plein Theater in samenwerking met PACT+ (ROC van Amsterdam)

Jongeren uit Amsterdam Oost verdiepten zich onder leiding van theatermakers Berith Danse en Isa van Dam in de geschiedenis van Amsterdam Oost ten tijde van de Tweede Wereldoorlog. Hun onderzoek vormt de basis voor de livestream Het hol van de leeuw.

In Amsterdam Oost zijn de sporen van de Tweede Wereldoorlog onuitwisbaar. Voelbaar in de struikelstenen in de straten waar zoveel mensen zijn gedeporteerd, met het Muiderpoortstation waarvandaan de treinen vertrokken als getuige. En in de verhalen uit ARTIS, waar mensen schuilden boven de leeuwen – terwijl aan de andere kant van het hek Duitse soldaten de dieren bewonderden. De verhalen uit Oost komen samen in een hedendaagse beeldende montage, gespeeld en gemaakt door jongeren van nu.
 

Makers: Berith Danse en Isa van Dam
Spelers: Eerstejaars theaterstudenten van PACT+ (ROC van Amsterdam)
Kostuums en vormgeving: Carly Everaert
Muziek: Amsterdam Klezmer Band
Techniek: Gert Scheper en David Maes
Film: Dwight Samson
Camera en techniek: Phillippe Vie
Stagiair techniek: Ramon Zwart
Marketing: Elise Vroonhof
In samenwerking met Talenten uit Oost / Bunch of Choices
Met veel dank aan Arie van Dam, Wessel Broekhuis, CamALot, Fonds voor Oost, Amsterdams 4 en 5 mei comité, Gemeente Amsterdam Stadsdeel Oost

Terug naar nieuws overzicht