30 JULI 2022 // Enquête Commissie Willem III - over de Trans-Atlantische Slavernij
Wat als Koning Willem III anno 2022 voor een parlementaire enquête stond? Zouden we dan inzicht krijgen in waarom hij op 1 juli 1863 de administratieve slavernij afschafte in het Koninkrijk der Nederlanden? Wilde hij dat wel? Of: werd hij daartoe gedwongen? Hoe was de algemene opinie in Nederland t.a.v. slavernij en waarom heeft hij zolang gewacht?
Deze en vele andere vragen worden in een fictieve maar serieuze enquête gesteld aan Koning Willem III die gespeeld wordt door acteur Frans de Wit. De drie enquête-commissieleden zijn: Carla Kamamba (Gemeenteraadslid BIJ1), Roy ‘Kaikusi’ Groenberg (Stichting Eer en Herstel) en Berith Danse (Directeur Plein Theater).
Het doel is inzicht te krijgen in de mogelijke gedachtewereld van mensen die zich met deze onmenselijke handel hebben beziggehouden. Ook is het doel verbanden te leggen met nu nog bestaande handelsmaatschappijen en slavenhandel. Er zijn nog veel maatschappijen die hun bedrijfskapitaal vergaard hebben door slaven te verhandelen of die slaven op plantages hadden.
Wikipedia: Een parlementaire enquête is in Nederland een middel dat de Eerste en Tweede Kamer kunnen gebruiken om informatie over een bepaald onderwerp te verkrijgen. Het parlementaire recht een enquêteonderzoek te houden is sinds 1848 vastgelegd in de Nederlandse Grondwet en sinds 1850 verder uitgewerkt in de Wet op de Parlementaire Enquête.
Deze voorstelling maakte onderdeel uit van de landelijke manifestatie Theater voor Keti Koti.
Samen met andere theaters en cultuurplekken in heel Nederland presenteren wij op 30 juni en 1 juli verhalen over het koloniale en slavernijverleden. Verhalen van onrecht en leed, en van trots en verzet. Meer informatie en een compleet overzicht van alle activiteiten vind je op www.theatervoorketikoti.nl.
Terug naar nieuws overzicht