Persbericht // Social Media censureert op vrouwentepel en Plein Theater verliest facebookpagina om tepel in posterbeeld van de voorstelling Nouveau Fuck van Cat Smits Company.
Deze digitale preutsheid en seksistische ongelijkheid gaat veel te ver, vinden Berith Danse en Cat Smits.
Facebook staat bekend om een strikt ‘geen naakt’-beleid, tenminste niet voor mannen, want naakte mannentorso’s zijn geen enkel probleem. Foto’s die volgens het bedrijf niet kunnen, worden verwijderd en als je het echt te bont maakt, wordt je account tijdelijk of definitief geblokkeerd. Het overkwam het Plein Theater in Amsterdam Oost nadat ze een foto plaatsten die het posterbeeld vormt van de voorstelling Nouveau Fuck van Cat Smits Company. Het geautomatiseerde censuratiesysteem van het mediabedrijf detecteerde een vrouwelijke borst en tepel – en weg was de bedrijfspagina met meer dan 4000 volgers.
Wat absurd is, is dat de pagina zonder waarschuwing volledig is geblokkeerd en het onmogelijk blijkt om dit door een persoon te laten beoordelen. Op bezwaar wordt een automatische reactie gegeven. Het lijkt inmiddels onmogelijk contact met iemand binnen Facebook te krijgen en de pagina weer online te krijgen.
“Hiermee berokkend Facebook schade toe aan onze bedrijfsvoering. De facebookpagina was een belangrijke plek om onze achterban te bereiken. Nu zijn wij 4000 volgers kwijt. We zijn pas net weer aan het opkrabbelen van de coronaschade, en nu dit. We hebben een nieuwe Facebookpagina aangemaakt en hopen snel weer tot een gelijk aantal volgers te komen, liken dus!” roept directeur Berith Danse op.
Vooral de onbedekte, vrouwelijke tepel blijkt een no-go te zijn, kun je uit de richtlijnen van Facebook teruglezen. Opvallend is dat er geen problemen zijn met het laten zien van mannelijke bovenlijven. Dat is oneerlijk! – vinden al jaren de activisten achter de beweging Free The Nipple. Berith Danse en Cat Smits onderstrepen die gedachte.
Het is opmerkelijk dat juist de programma’s die seksuele vrijheid nastreven online gecensureerd worden. ‘Wist je dat de vrouwentepel gebanned wordt op social media en de mannentepel niet?' is een van de teksten uit de betreffende voorstelling Nouveau Fuck, die gebaseerd is op het gelijknamige manifest van Stella Bergsma. “Dit is precies waar de voorstelling over gaat. Het gaat over scheve verhoudingen, macht, kleinhouden en seksisme. Facebook grossiert in mannentepels en borsten. Dat mijn tepel in een campagnebeeld gemaakt door beeldend kunstenaar Paulina Matusiak reden is om een theater haar bereik af te nemen is ronduit absurd.” – Cat Smits.
Berith Danse en Cat Smits maken zich grote zorgen over onze uitingsvrijheid in deze tijd. Miljarden mensen wereldwijd zijn actief op de social media. Daarachter zitten enorme, Amerikaanse mediabedrijven met ontzettend veel macht, die optreden als zedenmeesters. Extra zorgelijk is dat het geen mensen zijn die oordelen, maar robots, en er met het bedrijf geen contact kan worden gelegd.
Natuurlijk zijn er categorieën waar censuratie gewenst is. Maar tussen de louche categorieën, naaktheid, en de vrouwelijke tepel zit nog een enorm grijs gebied, die niet seksueel en/of aanstootgevend bedoeld zijn. Denk bijvoorbeeld aan naaktheid in de kunst, wat in dit geval ook het geval is. Het tonen van naaktheid zit al eeuwenlang in de mensheid geworteld. In de klassieke kunst werd het naakt gebruikt om de schoonheid van het menselijk lichaam te vieren. Dat recht mag ons niet ontnomen worden!
Als er een persoon binnen Facebook dit leest en een oplossing heeft of hierover in gesprek wil gaan, kan er contact opgenomen met Plein Theater via publiciteit@plein-theater.nl
Terug naar nieuws overzicht