30-01-2023

Plein Theater bestaat 40 jaar!

 

Wij zijn jarig! Veertig jaar geleden werd Stichting Pleintheater opgericht door activistische Amsterdammers in het voormalige Amstelbrouwerijcomplex aan de Mauritskade. In de leegstaande bedrijfskantine startte in 1983 een Buurttheater met Eetcafé met het doel de samenwerking tussen verschillende culturele bevolkingsgroepen te bevorderen. Een paar jaar later werd de brouwerij gesloopt. Alleen het hoofdkantoor, nu het AMFI, en wat vandaag Plein Theater heet, bleef overeind.

Door de jaren heen heeft Plein Theater zich ontwikkeld naar een professioneel theater met een veelzijdig, interdisciplinair en actueel programma voor kinderen, jongeren en volwassenen. Een kloppend hart voor podiumkunsten met hybride programmering met experimentele dans, beeldend theater, hedendaagse muziek en jeugdtheater.

Elk plein verandert met de tijd maar is tegelijkertijd tijdloos. Zo zien wij het Plein Theater! Veel generaties zijn opgegroeid met onze voorstellingen en activiteiten. Veel jonge artiesten zijn in Plein Theater met hun carrière gestart. Moedige makers laten bij ons zien waar het wrikt in de samenleving en waar verandering nodig is. Al 40 jaar zijn wij hét eigenzinnige podium van Amsterdam Oost en een anker voor saamhorigheid in de buurt.

Dat moet gevierd worden!

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Foto's: Amstel Brouwerij en Plein Theater door de jaren heen
1 t/m 6: Stadsarchief 1969 - 2009
7 t/m 10: 2019 - 2023

 

Jubileumviering

Wij vieren ons jubileum het hele jaar door en in het bijzonder tijdens de tweede editie van het Queering Puppets Festival Amsterdam van 28 maart t/m 2 april 2023!
 

In de media

Plein Theater viert 40ste verjaardag met Queering Puppets - Fransien van der Putt, Theaterkrant

40 jaar Plein Theater - Oost-Online/ Dwars door de buurt

De poppen op het Queering Puppets Festival zeggen wat anderen alleen durven te denken - Lorianne van Gelder - Parool

Queering Puppets Festival vol bontgekleurde visuele uitspattingen - Oost-Online

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Foto's: Opening Queering Puppets Festival & start jubileumviering 40 jaar Plein Teater | De Schaapjesfabriek
 

Bezoekers over Plein Theater:

“Het Plein Theater is een belangrijke plek voor de buurt én voor Amsterdam, als dynamische ontmoetingsplek en kweekvijver!!!”

“Kunst is essentieel voor het leven en een toegankelijk theater is enorm belangrijk voor de buurt.”

“Ik heb zelf ooit in het Plein Theater mijn eerste schreden als theatermaker gezet en ben het theater daarvoor eeuwig dankbaar!”

“Truly a theater for everyone! Huge respect for Berith & the team for creating such a space for all forms of art and diverse groups of people”

“Plein Theater biedt goede voorstellingen en is, mede door de gezellige eetgelegenheid, een sfeervol pluspunt voor buurt & heel Amsterdam.”

“Kleine producties en nieuw talent zijn aangewezen op deze kleine bescheiden door vrijwilligers gesteunde locaties met een verrassende keuken.”

“Een mooi klein theater in het hart van oost houdt de buurt levend”

“Lokaal en buurttheater is hartstikke nodig, juist nu!”

“Plein Theater is relevant, zeker in deze tijd waarin we nog meer dan ooit op constructieve wijze met diversiteit moeten leren omgaan.”

“Plein Theater is een parel en zolang ik in Oost woon zal ik dit theater steunen!”

“Het Plein Theater levert een bijdrage aan een tintelend & divers cultuurleven en is daarnaast een klein maar fijn ontmoetingscentrum.”

“Het Plein Theater biedt een ‘breed podium’ waar kunst ontstaat, groeit en bloeit. Als Meemaker voel ik me als een vis in het water.”

 

Video 40 jaar Plein Theater:

Ter ere van het jubileum vroegen we ons team, collega's, makers en vrienden over hun ervaringen en wensen voor het Plein Theater. Zie video bovenaan de pagina!

Video door Jalicya Landtow en Noah da Graca (Stagiairs Media & Redactie) en Dwight Samson.

Met dank aan iedereen die meewerkte aan de interviews!

 

 

Terug naar nieuws overzicht