24-05-2023

Nieuws // Plein Theater verwelkomt Artist in Residence 2023: Dorit Weintal

Read this page in English >>

 

In de zomer zetten we de deuren van ons productiehuis open!

We verwelkomen de multidisciplinaire kunstenaar en choreograaf Dorit Weintal als Artist in Residence in het Plein Theater. Als Artist in Residence krijgt Dorit, die zelf ook gevestigd is in Amsterdam Oost, vier weken lang de gelegenheid om samen met buurtbewoners en geïnteresseerden een theatervoorstelling verder door te ontwikkelen. Zij zal onder andere samenwerken met de trombonist/multi-instrumentalist en componist Salvoandrea Lucifora.

"Ik geloof in de transformatieve kracht van kunst en haar potentieel om sociale verandering te stimuleren, om groei, experiment en duurzaamheid op creatief gebied te bevorderen. Dit credo motiveert mij als persoon en als artiest." – Dorit Weintal


Op 4 en 5 Augustus wordt de interactieve voorstelling The Liminal Passage, die in deze zomerresidentie wordt ontwikkeld, gepresenteert in Plein Theater en op 3 augustus is er een presentatie op de Pride Oost op het Javaplein!

 

OPEN CALL

Voor het maken en onderzoeken van de interactieve voorstelling zijn we op zoek naar vrijwilligers! De vrijwilligers worden als publiek op het podium betrokken bij de creatie van het geluid en de scenografie in een aantal open repetities. Performers en publiek creëren samen de 'liminale passage' op het podium. De open repetities zijn op:

21 juli 17:00
25 juli 17:00
28 juli 17:00
01 aug 17:00
02 aug 17:00

Als je wilt deelnemen stuur dan een mail naar Dorit Weintal via Faidodancecompany@gmail.com , en ze zal de verdere details uitleggen.

 

'The Liminal Passage' door Dorit Weintal & Salvoandrea Lucifora

'The Liminal Passage' is een interactieve performance op het snijvlak van beweging, geluid en stem van het duo Weintal & Lucifora (Weintal - multidisciplinair kunstenaar, choreograaf, danser. Lucifora - trombonist/muzikant-performer, componist en mediakunstenaar).

Geïnspireerd door liminaliteit in de antropologie verkent het stuk het gat, the place in between angst en overgave; we ervaren het alleen, maar komen samen in onze kracht. Een danser en een muzikant vormen samen met het publiek een gelaagde microkosmos, visueel en sonisch, waarbij de grenzen tussen toeschouwer en performer worden opgezocht. De voorstelling wordt ontwikkeld als zomerresidentie in het Plein Theater.

Regie, choreografie, dans/performance, stem: Dorit Weintal
Compositie, muziek, performance, stem, multimediageluid: Salvoandrea Lucifore
Co-productie: Faido Company & Plein Theater
 

Tickets

Regulier: €10,- | Stadspas groene stip: €4,50 | Inclusief welkomstdrankje

Vrijdag 4 augustus 20:30

Zaterdag 5 augustus 20:30

 

Dorit Weintal

(IL/IT) is een multidisciplinair kunstenaar en choreograaf gevestigd in Amsterdam Oost en reist internationaal als maker, performer en docent. Zij is artistiek leider van stichting Faido Company & Dofai. Ze heeft een masterdiploma in de theorie van kunst en architectuur (“from Structuralism to Deconstruction in architecture” - Tel Aviv University 2001).

Haar werk houdt zich bezig met het menselijk bewustzijn, sociale duurzaamheid en identiteit verkend door middel van dans, muziektheater, films, video-installaties en poëzie. Lichamelijkheid, woorden, stem en filmtechnologieën worden behandeld als symbolische hulpmiddelen om een ​​kritische benadering van de menselijke conditie te creëren. Ze heeft een langdurige interesse in oosterse filosofieën en praktijken. Haar artistieke achtergrond omvat dans en podiumkunsten, schrijven, stemwerk, beeldhouwen en schilderen.

In Europa en Israël heeft ze samengewerkt en opgetreden met verschillende regisseurs en gezelschappen, waaronder Clipa Theatre, Simon McBurney, Kenzo Kusuda, Simon Rowe (Le Ballet C. de B.), Acco Theatre centre, Ron Bunzl, Gabriella Maiorino, Vincent Verburg, Elshout& Handeler, en anderen. Sinds 2000 presenteert ze haar werk in Zuid-Korea; Zuid-Afrika, Zuidoost-Azië, Europa en het Midden-Oosten.

www.doritweintal.com/the-liminal-project

 

Salvoandrea Lucifore

Salvoandrea Lucifora (1990) is een multi-instrumentalist, componist, multimediakunstenaar en docent uit Sicilië, gevestigd in Amsterdam en actief in de Europese creatieve muziekscene. Hij speelt lage koperblazers, zijn belangrijkste instrument is de tenortrombone en hij speelt ook op tuba en sousafoon. Salvoandrea's stem op koperblazers is het resultaat van een integratief proces dat zijn passie voor jazz en zijn onderzoekende houding ten opzichte van muziek weerspiegelt, wat hem ertoe heeft gebracht zijn vocabulaire te verrijken met het gebruik van een breed scala aan uitgebreide technieken en om de extreme klankmogelijkheden te verkennen van de instrumenten. Zijn muzikale onderzoek heeft tot doel de horizon van zijn geluid te verbreden en de creatieve processen van improvisatie te verkennen.

salvoandrea.eu/projects/the-liminal-space/

 

 

Terug naar nieuws overzicht