Herdenk en vier Keti Koti met ons!
Op 1 juli, Keti Koti, herdenken we de afschaffing van de slavernij in Suriname en de Nederlandse Antillen en vieren we de vrijheid. Dit jaar is de herdenking ook de officiële start van het Herdenkingsjaar Slavernijverleden, waarbij we herdenken en vieren dat de Nederlandse slavernij 150 jaar geleden werd beëindigd. De Nationale Herdenking vindt vlak naast het Plein Theater plaats in het Oosterpark, waar dit jaar Koning Willem-Alexander woord zal voeren.
Op 1 juli 1863 werd de slavernij bij wet afgeschaft in Suriname en de Caraïbische eilanden. Een groot deel van de tot slaaf gemaakten moesten echter hierna nog 10 jaar lang op de plantages werken. Daarom stopte de slavernij voor velen pas echt in 1873. Op 1 juli 2023 is dat 150 jaar geleden.
Bij dit moment staan wij bijzonder stil! Als Plein Theater in Amsterdam Oost en naast het Oosterpark nodigen we je uit om met ons Keti Koti te herdenken en te vieren op de vooravond op 30 juni.
Keti Koti vooravond: Twintig jaar terug en nu
In 2003 maakte Berith Danse (theatermaker/ directeur Plein Theater) met producent Guilly Koster (o.a. Omroep X) de theatertentoonstelling Slavernij Moment Nu, die plaatsvond op de NDSM-werf in Amsterdam Noord. Nu, twintig jaar later, regisseert Berith Danse in samenwerking met José Tojo (Kula Skoro) en met een team van podiumkunstenaars de theatervoorstelling Sporen van Haar. Met onder andere José Tojo, Fatou Samb en Bartel Meyburg die twintig jaar terug ook meewerkten aan Slavernij Moment Nu. Vanaf oktober 2023, Black Achievement Month, is de voorstelling te zien in verschillende theaters in Nederland!
Op de vooravond van Keti Koti organiseren we een programma met een terugblik naar 20 jaar geleden met de documentaire ‘Slavernij Document Nu’ en een eerste work-in-progress inkijk in Sporen van Haar. Iedereen kan zich hiervoor aanmelden en ook mee-eten met de Free Heri Heri!
17:00 – 18:00 Inloop
18:00 – 19:00 Gezamenlijk eten met Free Heri Heri
19:00 – 19:10 Eerste work-in-progress presentatie van Sporen van Haar
met Dayna Martinez Morales, Alexandra Loembé en Fatou Samb
19:15 – 20:15 Documentaire ‘Slavernij Document Nu’
Aanmelden
2003: Slavernij Document Nu
Slavernij Moment Nu is een theatertentoonstelling van regisseur Berith Danse en producent Guilly Koster, die in 2003 plaatsvond op de NDSM werd in Amsterdam Noord. In een groots decor met een hijskraan als kankantriboom, ondergingen bezoekers een historische reis langs musici, dansers, videoreportages, vertellers en acteurs. De heftige, theatrale discussies van de enquêtecommissies op de boot MS Carolina waren een wezenlijke bijdrage aan het herschrijven van het Nederlandse aandeel in de trans-Atlantische slavernij. In 2005 werd het grootschalige theaterproject opnieuw vormgegevens als ‘Zeeuws Slavernij Moment’ in de oude timmerwerf van de haven van Vlissingen. Het publiek werd gevangen in een onbekende route van hun eigen vaderlandse geschiedenis.
In de documentaire ‘Slavernij Document Nu’ kijken makers en publiek terug op deze innovatieve theaterevenementen. Het document laat zien hoe de projecten tot stand gekomen zijn en wat de theatervoorstellingen betekenen voor de hedendaagse beleving van het gedeelde slavernijverleden van Afrika, Suriname, Antillen en Nederland. Het dient als inspiratiebron om dit thema op artistieke en educatieve wijze aan te pakken en keer op keer vorm te geven.
‘Slavernij Document Nu’ is een documentaire van Bright Developments in opdracht van Theatre Embassy.
Nieuwsuitzending Slavernij Moment Nu - NOS Journaal 2003
2023: Sporen van Haar
Het slavernijverleden langs het spoor van zwarte rijst
Sporen van Haar is een multidisciplinaire theatervoorstelling waarin grote thema’s als strijd en overleven in de koloniën vanuit vrouwelijk en Afrikaans perspectief worden verbeeld in afro-futuristische vormen. De inspiratiebron is de West-Afrikaanse zwarte rijst die mee werd gesmokkeld in de haren van Marronvrouwen, en de betekenis hiervan vandaag de dag.
In de 17e eeuw wisten tot slaaf gemaakte Afrikanen zich te bevrijden van de gruwelijke Nederlandse plantages in Suriname. Bijzonder hierbij was dat vrouwen zwarte rijst meesmokkelden door deze in hun gevlochten haar te verstoppen. Deze rijst en hun eeuwenoude kennis van rijstlandbouw in Afrika waren van belang voor het overleven van de Marrons, die een nieuw leven opbouwden in de Amazonewouden van Suriname. Tot op heden wordt deze van origine Afrikaanse rijstsoort nog verbouwd in Afrika én in de binnenlanden van Suriname waar zij, black alesi genoemd, een spirituele betekenis heeft in de Marroncultuur bij rituelen en het eren van de voorouders.
Sporen van Haar is een ode aan de Marronvrouwen en de zwarte rijst, met de rijstkorrel als symbool voor de (bewijs)sporen in ons heden die ons, langs het spoor van de rijst, terugleiden naar de trans-Atlantische slavernij en de Afrikaanse roots. We openen het perspectief van de Marronvrouwen en de unieke, onbekende verhalen die werden overgedragen van vrouw op vrouw en nu nog worden verteld en gezongen. Ze vertellen ons over de risico’s en gevaren die ze trotseerden, het verlies van eigen land, veerkracht, het behoud van eigen cultuur binnen een extreem systeem van onderdrukking, een nieuwe relatie met de Surinaamse wouden en de kennis van aarde, natuur en landbouw.
Sporen van Haar is een productie van het Plein Theater in samenwerking met Kula Skoro en een collectief van podiumkunstenaars, naar aanleiding van het Herdenkingsjaar Slavernijverleden 150 jaar afschaffing Slavernij van Nederland.
Meer informatie & tickets beschikbaar vanaf begin juli! >>
Terug naar nieuws overzicht