01-12-2023

Terugblik // 25 NOV '23 // EAST& BAGGERBEEST

Na diverse vrij toegankelijke, culturele festivals op o.a. het Sajetplein, Oranje Vrijstaatplein, Joris Ivensplein, Javaplein en Timorplein, strijkte het Pop-Up Cultuurhuis EAST& opnieuw neer in de openbare ruimte in Amsterdam Oost! Geniet na van EAST& BAGGERBEEST, een open festival voor alle leeftijden in de nieuwe broedplaats Baggerbeest; hét culturele ankerpunt van de Sluisbuurt-in-wording op Zeeburgereiland.

Op deze dag was er beeldende kunst te ontdekken, kon je meedoen aan workshops, en was er livemuziek en performances te beleven! Kunstenaars uit het Baggerbeest openden de deuren naar hun atelier en organiseerden exposities en art workshops voor volwassenen én voor kinderen. Er waren onder andere performances van Reza Mirabi, Daphne Karstens, She Who Makes Noise en meer!

Met een bruisende culturele festivaldag nodigden we iedereen uit kennis te maken met deze nieuwe broedplaats, die nog niet lang geleden uit de zandvlakte is gerezen. En gaven we het startschot van wat je de komende jaren nog meer in het Baggerbeest kunt verwachten.

 

PROGRAMMA
 

OPEN ATELIERS

Kunstenaars Baggerbeest: Marijn van der Eyden, Iris Mathilde, Sonya, Camiel Schouwenaar, Werner de Valk, Uzine Park, Bianka Stege, Edson Brunho Filho, Bernet Ragetli, Erwin van Amstel, Mirko Zeppieri, Emma Steensma, Ronald Boom

Artworks by Mrs. Greenlab, Vivian Macgillavry
Screenplay show by Camiel Schouwenaar & Werner Valk
 

WORKSHOPS

14:00 - 20:00
Workshop & Shop Lekker Blijven Likken

14:00 – 16:00
Ontwerp je eigen baggerbeest
Kids Workshop door De Rode Loper op School

14:00, 15:00 en 16:00
Zines maken met Sifra Coulet

14:30 – 16:30
Tuften met Marian Genet

14:30 – 16:30
Kerstballen maken van afval met Moyca Gort


PERFORMANCES

Presentatie door Thom Gerrits

15:45 – 16:15
STRAW
A wearable sculpture based performance by Daphne Karstens. 
Performed by: Maria Ribas & Sofie Kramer

16:35 – 17:00
The roses of resistance are born in the asphalt
door Reza Mirabi (invited by Mutter Amsterdam)

18:00 – 18:30
She Who Makes Noise

17:00 – 18:30 & 18:30 – 20:00
DJ's Maxi Mill & Txell


17:00 OPENINGSBORREL

 

EAST&

EAST& is het Pop-Up Cultuurplatform van Amsterdam Oost. Niet een cultuurgebouw van steen, maar een nomadisch netwerkorganisatie dat beoogt samenwerking en verbinding te leggen tussen bewoners, culturele en maatschappelijke instellingen en de vele, diverse, talentvolle makers die het stadsdeel rijk is. EAST& trekt vanaf 2022 rond door de zeer verschillende wijken van Amsterdam Oost en organiseert culturele activiteiten mét en vóór de buurt. Founding partners Plein Theater, Framer Framed, De Rode Loper en School en Productiehuis Nowhere zoeken hierbij steeds de samenwerking op met andere partners uit het kunstrijke stadsdeel. In ons cadeau voor de stad wordt samengewerkt door EAST& met Mutter Amsterdam, Baggerbeest, Urban Resort en kunstenaars uit de broedplaats.

 

BAGGERBEEST

Wie op de westelijke punt van het Zeeburgereiland staat en naar de enorme zandwagens kijkt die eindeloos lijken te verplaatsen over de lege vlakte, zal zich nauwelijks kunnen voorstellen dat hier in de komende 15 jaar een nieuwe stadswijk vereist waar meer dan 11.000 mensen komen te wonen. Dit wordt de Sluisbuurt. Begin 2023 is Urban Resort gestart met de bouw van een nieuwe creatieve broedplaats: Het Baggerbeest. Het Baggerbeest is het allereerste gebouw op de zandvlakte en daarmee dé plek om het culturele ankerpunt te leggen voor de stadswijk in wording. Met een gezellige bar, een zaal voor programmering, een buurtatelier en tientallen werkruimtes voor kunstenaars en creatieve bedrijven, is het de nieuwste hotspot van Zeeburgereiland.

 

GET INVOLVED

Kijk op eastand.amsterdam voor meer informatie over het programma en het culturele netwerk in Oost. Wij moedigen makers, kunstenaars en evenementenorganisators uit Amsterdam-Oost aan om je op de website aan te melden, een profiel aan te maken en evenementen te delen op de agenda. Show your work! Show your events!

Heb je een idee voor een volgend festival of wil je graag meedenken over een buurtactiviteit? EAST& staat open voor input en samenwerkingen uit Oost. Neem hierover contact op met Creative Producer Bibi Trompetter via bibi@plein-theater.nl.

 

#KADOVOORDESTAD

EAST& BAGGERBEEST wordt mede mogelijk gemaakt door Gemeente Amsterdam Stadsdeel Oost en Stichting Amsterdam 750. Deze en aankomende EAST& evenementen zijn onderdeel van de actie #kadovoordestad ter ere van de 750e verjaardag van Amsterdam.

In deze editie werd samengewerkt door EAST& met Mutter Amsterdam, Baggerbeest, Urban Resort en kunstenaars uit de broedplaats.

 

 

Foto's: Marion Visser

 

Terug naar nieuws overzicht