02-12-2023

Amsterdam Talks Sex: Future of Sex

 

Zullen onze vingers vaker over onze touchscreens gaan dan over ons lichaam? 

Het is moeilijk om specifiek te voorspellen wat de toekomst van sex en relaties zal zijn, omdat dit sterk afhankelijk is van verschillende factoren, waaronder sociale, culturele, technologische en economische ontwikkelingen. Al zijn er wel wat trends te benoemen. 

Digitalisering en technologie:

De rol van technologie in relaties zal waarschijnlijk blijven groeien. Dit kan zowel positieve als uitdagende aspecten omvatten, zoals de invloed van sociale media op communicatie, de opkomst van online dating en de mogelijkheden van virtuele communicatie.

Veranderende normen en waarden:

Maatschappelijke normen en waarden rond relaties evolueren voortdurend. De definitie van wat als een "traditionele" relatie wordt beschouwd, kan verschuiven, met meer nadruk op gelijkheid, diversiteit en inclusiviteit.

Meer nadruk op zelfontplooiing:

Individuen hechten mogelijk meer waarde aan persoonlijke groei en zelfontplooiing binnen relaties. Partnerschappen kunnen worden gezien als platforms voor wederzijdse ondersteuning en het bereiken van individuele doelen.

Langer leven en veranderende levensfasen:

Met de toenemende levensverwachting kunnen mensen verwachten dat ze langer in relaties blijven en mogelijk verschillende levensfasen doorgaan, zoals carrièrewisselingen, ouderschap en pensionering.

Flexibiliteit in relatievormen:

Er kan een grotere erkenning komen van diverse relatievormen, waaronder polyamorie, open relaties, en andere niet-traditionele structuren, met meer nadruk op individuele keuzes en wederzijds respect.

Toename van virtuele relaties:

Virtuele en online relaties kunnen aan belang winnen, vooral met de mogelijkheden van geavanceerde communicatietechnologieën. Mensen kunnen sterke verbindingen hebben zonder fysiek dicht bij elkaar te zijn.

Maatschappelijke druk en verwachtingen:

Maatschappelijke druk en verwachtingen met betrekking tot relaties kunnen blijven evolueren, waarbij mogelijk meer nadruk wordt gelegd op het individuele welzijn en geluk in plaats van traditionele rollen en verwachtingen.


Sommige mensen walgen van het idee van het bestellen van de ideale mens en anderen verheugen zich. Bij de volgende editie van Amsterdam Talks Sex op vrijdag 22 december hebben we het over de toekomst van sexualiteit, daten en relaties! Te gast zijn Olga Verheijden en Martijn Engelbregt.

Tickets inclusief welkomstdrankje: Regulier: €13 | Student/ CJP: €11 | Stadspas groene stip: €4,50

 

Amsterdam Talks Sex

Plein Theater presenterert vanaf september 2023 nieuwe edities van de talkshowserie Amsterdam Talks Sex! Bekend van de online afleveringen in coronatijd en nu terug als zaalprogramma.

In de serie maakt seks, love en relationship coach Handan Aydin seksualiteit bespreekbaar door met (ervarings)deskundigen in gesprek te gaan op dit thema, vanuit elke keer een andere invalshoek. Veel van wat we hebben geleerd over sex, is eigenlijk niet wat je wilt weten. Er zijn zoveel schakeringen in de echte, diverse wereld van seksualiteit. Verschillende culturen denken anders over seks, ieder mens beleeft seksualiteit anders en verschillende groepen in de samenleving gaan er anders mee om. In Amsterdam Talks Sex vieren we die diversiteit en willen we een safe space creëren waar we laten zien hoe leuk én leerzaam het is om over seksualiteit te praten.

Kijk hier eerdere edities terug >>
 

Olga Verheijden

Olga Verheijden is een journalist uit Amsterdam Oost en heeft een podcast gemaakt voor Felix Meritis, waarbij ze samen met (mede-)ervaringsdeskundigen, filosofen en professionals op zoek ging naar de nieuwe regels van het daten. Want wat zijn de etiquette sinds de komst van dating-apps en een progressieve samenleving? Wie betaalt de rekening op de eerste date (tussen 2 hetero's), man/vrouw of splitten? En in de aflevering 'racisme of voorkeur' praatten we over hoever je kan gaan in het opgeven van uiterlijke wensen op seks-apps? Alleen al op de redactie waren de discussies over de verschillende afleveringen zo hartstochtelijk en fel, dat we bijna besloten de podcast maar zelf te cancelen... maar uiteindelijk besloten we dat het juist goed was om volledig open te zijn en dat dat betekende dat dit meer nodig was dan we dachten.     

Verder heeft Olga als camera-journaliste ook enkele spraakmakende items over het vrijgezelle leven, seks en liefde voor televisie geproduceerd. En buiten dat heeft ze ook nog eens als vrijgezel in de hoofdstad, haar eigen ervaringen met de struggles maar ook de opwinding van het single leven. Dat belooft juicy te worden!
 

Martijn Engelbregt

Martijn Engelbregt, onderzoekend kunstenaar bij makerscollectief Circus Andersom, heeft ruim 20 jaar ervaring in het op creatieve wijze activeren van publiek. Met een keur aan spraakmakende onderzoeken over uiteenlopende onderwerpen als duurzaamheid, intimiteit, seksualiteit, creativiteit en de kracht van verwondering levert hij een bijdrage ter introspectie, ter hilariteit, ter ontspanning en ter lering, of een uitgekiende combinatie van dit al.

Met Circus Andersom ontwikkelde Martijn tal van projecten over aanraking, intimiteit en seksualiteit. Zoals het Kom aan mijn lijf huis, een plek waar je kon onderzoeken of de manier waarop mensen met aanraking omgaan toe is aan herijking. Met Gewenste Intimiteiten brengen ze tumult over intimiteit in het publieke domein. UIT JE HOKJE is een publiek statpunt voor ontmoetingen over angst en verlangen rondom seksualiteit.

Martijn begon vanuit private noodzaak in 2018 de Penis Dialogen, een onderzoek naar vormen om mensen die zich identificeren als man met elkaar waarachtige gesprekken over seks te laten voeren. De Penis Dialogen mondden onder meer uit in een Sexpack Leuterbier, met bier dat mannen opent, en het ongeëvenaarde Leuterspel.

“In het groot is mijn onderwerp Sociale Duurzaamheid. Duurzaamheid niet als groen sausje. Maar duurzaamheid over hoe we, in relatie met onszelf, elkaar en de Aarde tot een volhoudbare wereld komen. Grensoverschrijding in alle vormen, is zonder consent niet meer van deze tijd, als het dat al ooit was.

Hoe verbinden we Hoofd, Hart en Buik? Het hoofd dat in staat is om steeds complexere problemen te bedenken. De onderbuik die polarisatie aanwakkert. De verbinding van hoofd en buik gaat via het hart. Ik pleit voor gevoelkunde, waarmee we ruimte gaan maken om te voelen wat er in ons lijf te voelen is. Als we meer ruimte maken voor onze binnenwereld zullen we minder geneigd zijn onze angsten en emoties op anderen te plakken. Als we ruimte maken om te voelen wat er binnen ons te voelen is hoeven we de als onprettig aangeduide gevoelens minder te dempen of te onderdrukken met overconsumptie en andere vormen van grensoverschrijdend gedrag.”

 

GET INVOLVED

Heb jij iets te vertellen over het onderwerp Future of Sex? Laat het ons weten en misschien nodigen wij jou wel uit om mee te praten in de talkshow! Ook vinden wij het heel erg leuk als je mee wil denken met ons programma, we hebben een open redactie waar iedereen zich aan aan mag sluiten!

Neem contact op met Creative Producer Bibi Trompetter via bibi@plein-theater.nl

 

Terug naar nieuws overzicht