09-04-2024

Terugblik // 5 & 7 APR '24 // Afscheidsvoorstelling UBU & Masterclass door Neville Tranter (Stuffed Puppet Theater)

Van 3 t/m 7 april presenteerden Plein Theater en Cat Smits Company het Queering Puppets Festival Amsterdam! Het Queering Puppets Festival Amsterdam biedt een podium aan genre-overstijgende vormen van beeldend theater, objecttheater, poppenspel en queer perspectieven. De derde editie van het festival had het thema ‘Weapons of the Weak’, waarmee de kracht van kwetsbaarheid als politiek instrument werd belicht.

Een hoogtepunt op het programma was de afscheidsvoorstelling van poppenspeler Neville Tranter op vrijdagavond. Tranter, een van de bekendste poppenspelers ter wereld, presenteerde na 40 jaar op het podium te hebben gestaan zijn allerlaatste voorstelling ‘UBU’. Na de voorstelling ontving hij de eerste Queering Puppets Oeuvre Prijs!

Op zondag gaf de poppenspeler de masterclass ‘The power of the puppet’.

Het Plein Theater werd gedurende het festival gesierd met een expositie van Splitter Splatter (Iekeline Stange) en de installatie Commedia delle mashere van Friso van der Heijden. In het café vond op vrijdagavond een short performance plaats van de Ritual Scissors Dance van José Navarro uit Peru.
 

"Met zijn eigen versie van Alfred Jarry’s Ubu roi in het Queering Puppets Festival sluit Neville Tranter in het PleinTheater in Amsterdam zijn Nederlandse carrière af."Javier López Piñón, Theaterkrant
 

Lees hier meer over het Queering Puppets Festival Amsterdam >>

 

Foto's: Marion Visser

 

 

 

Terug naar nieuws overzicht