06-06-2024

In de media // 'Kom kijken en proeven: de maand voor Keti Koti' - Phaedra Haringsma, De Correspondent

 

Heuglijk nieuws: op donderdag 6 juni (17.00 tot 19.00 uur) opent de expositie Entwined Roots, Unbroken Spirits in het Plein Theater in Amsterdam-Oost. Te zien zijn de foto’s die fotograaf Laila Cohen en ik maakten bij twee van mijn verhalen voor De Correspondent.

Laila en ik gingen voor het eerste project op zoek naar verhalen over kroeshaar, op basis van mijn persoonlijke essay, waarin ik vertel hoe ik mijn afro heb leren koesteren. In het essay reflecteer ik op thema’s als geïnternaliseerd racisme, vrouwelijkheid en westerse schoonheidsidealen. Op de foto’s zie je hoe mijn haar en dat van mijn neefje wordt ingevlecht.

Die vlechten zijn onderdeel van een eeuwenlange traditie. Dat komt terug in het tweede verhaal voor De Correspondent, en in de expositie. In Suriname, het geboorteland van mijn moeder, fotografeerde ik de nazaten van Ma Pansa, een slaafgemaakte vrouw die van de plantage vluchtte en overleefde in het woud door rijstzaden in haar haar te vlechten. Pas toen er genoeg rijst was om te delen met anderen, oogstte Ma Pansa de rijst en voedde zo een hele gemeenschap van vrije zwarte mensen.

Het leuke is: op de openingsavond van de expositie wordt er Surinaams gekookt, en om 20.00 uur wordt de bijzondere film Moeder Suriname – Mama Sranan gescreend. Aan de hand van het levensverhaal van een Surinaamse wasvrouw neemt filmmaker Tessa Leuwsha de kijker mee door het Suriname van de 20ste eeuw. Doordat de archieffilms zijn ingekleurd, komt het Suriname van lang vervlogen tijden opnieuw tot leven. Na de film geeft editor Ramon Coelho een korte toelichting over het restauratieproces en het inkleuren van de filmbeelden.

Combitickets voor het diner en de film kosten 25 euro. De expositie is tot en met 30 juni te bezoeken.

 

Lees op decorrespondent.nl

 

Terug naar nieuws overzicht