12-06-2024

Terugblik // 6 JUNI '24 // Expositie opening Laila Cohen & Phaedra Haringsma

Op 6 juni openden we expositie Entwined Roots, Unbroken Spirits van fotograaf Laila Cohen en journalist Phaedra Haringsma in ons Eetlokaal! De expo is nog de hele maand juni te bewonderen op onze muren. Mis het niet!

Fotograaf Laila Cohen en journalist Phaedra Haringsma gingen in dit gezamenlijke project op zoek naar verhalen over kroeshaar. Voor De Correspondent schreef Phaedra een persoonlijk essay, waarin ze vertelt hoe ze haar afro heeft leren koesteren. In het essay reflecteert ze op thema’s als geïnternaliseerd racisme, vrouwelijkheid en Westerse schoonheidsidealen. Laila fotografeerde Phaedra en haar neefje Fidall terwijl hun haar wordt ingevlochten.

Die vlechten – tegenwoordig vaak met synthetisch haar verlengd – zijn onderdeel van een eeuwenlange traditie. In Suriname, het geboorteland van haar moeder, fotografeerde Phaedra de nazaten van Ma Pansa, een slaafgemaakte vrouw die van de plantage vluchtte en overleefde in het woud door rijstzaden in haar haar te vlechten. Pas toen er genoeg rijst was om te delen met anderen, oogstte Ma Pansa de rijst en voedde zo een hele gemeenschap van vrije zwarte mensen.

Het verhaal van Ma Pansa is onderdeel van de orale geschiedenis van de Saamaka, nazaten van degenen die van de Surinaamse plantages ontsnapten. Ze bevrijdden anderen van de plantages en voerden oorlogen tegen het Nederlandse koloniale regime. Zo eisten zij al in 1762 hun vrijheid op en ontworstelden ze zich lange tijd aan het kapitalistische systeem, gebouwd op slavernij en uitbuiting.

' Maak kennis met Ma Pansa, die een cruciale rol speelde in het verzet tegen de slavernij in Suriname' - Phaedra Haringsma, Correspondent

'Kom kijken en proeven: de maand voor Keti Koti' - Phaedra Haringsma, De Correspondent


Foto's door: Elmer Driessen

 

Terug naar nieuws overzicht