Gastprogrammering
Sunday 28 March
Theater // 15:00 // € Op donatie
[afgelast] Nieuwe Noten Amsterdam: Modelo62

Genre: Hedendaagse kamermuziek
Open: 15:00 - 16:00 hrs
Tickets: € Op donatie

Ensemble Modelo62: ‘Sound under the microscope’

Vasilis Stefanopoulos - contrabas
Jan Willem Troost - cello
Klára van de Ketterij - slagwerk

Muziek van: Giacinto Scelsi | Cat Lamb | Simon Løffler | Jan-Bas Bollen

***

Giacinto Scelsi was bijvoorbeeld een meester in het schrijven van muziek rond één noot, waarbij hij inzoomt op de klankkleuren, dynamiek en ook micro verschillen in toonhoogte. Met zijn werk beïnvloedde hij componisten als Ennio Morricone. Van hem is er deze avond een duet te horen voor contrabas en cello.

De filosofie van Cat Lamb is dat het meest intense geluid niet het meest harde hoeft te zijn. Zij zoomt juist in op ultra zachte geluiden in haar stuk voor solo contrabas. Deze Amerikaanse componist is neergestreken in Berlijn en ze maakt onderdeel uit van het Wandelweiser collectief: Een groep componisten die zich bezig houdt met muziek op het grensvlak van het menselijk gehoor.

Effectpedalen die elektrisch gitaristen gebruiken zitten vol bijgeluiden die in de meeste rock- en popmuziek wegvallen. Ook lampen hebben bijna onhoorbare bromtonen en als je goed luistert, hoor je de het geluid van elektriciteit. De Deense Simon Løffler geeft deze bijgeluiden een hoofdrol in een trio dat op het lijf is geschreven van de veelzijdige musici van Modelo62. Daarin onderzoekt hij elektromagnetische geluiden door middel van deze pedalen en een lamp.

“Unstable, artificial” is de ondertitel van Etude 4 van Jan-Bas Bollen voor cello solo. Hij zoekt de extremen op in dynamiek van de cello en legt het fenomeen vibrato onder de microscoop. De instructie in de partituur is: Altijd onstabiel qua toonhoogte, maar heel ritmisch.

***

Nieuwe Noten Amsterdam

In deze serie voor hedendaagse kamermuziek worden werken en ideeën van bekende ensembles, jonge musici en denkers gepresenteerd, in klank en woord. Bij elk concert is er een speciale gast die een actueel thema aansnijdt en de musici en het publiek betrekt.

In het PLEIN THEATER krijg je de kans om dit unieke concept in intieme sfeer te ervaren, waarbij na afloop ruimte is om in gesprek te gaan met de uitvoerenden. De curatoren en hosts van deze serie zijn componist Aspasia Nasopoulou en basklarinettist Fie Schouten.

www.nieuwenoten-amsterdam.nl


Nieuwe Noten Amsterdam 20/21 in het Plein Theater wordt mede mogelijk gemaakt door: Prins Bernhard Cultuurfonds en Amsterdam Fonds voor de Kunst