Gastprogrammering
Saturday 01 April
Theater // 16:00 // € 12,50
QPFA 2023 // Mechanical Garden // Work in Progress

Line up: Art Collective BetweenTwoHands
Open: 16:00 - 17:00 hrs
Tickets: € 12,50 / Regulier: €12.50 | CJP/ Student: €10.50 | Kunst(vak)student: €8.50 | Stadspas groene stip: €4.50 | Inclusief welkomstdrankje
Tickets

 

Mechanical Garden // Work in Progress - Art Collective BetweenTwoHands

Een rode draad in het werk van BetweenTwoHands is vervreemding. Veel van onze voorstellingen gaan over de vervreemding tussen de mens, de omgeving, de ander en zichzelf. Ofwel over de mens in de hedendaagse maatschappij die door consumeerdrift en een op hol geslagen economie steeds meer verwijdert van alles wat een leven op aarde waardevol maakt.

De razendsnelle technologische ontwikkelingen maken onze samenleving steeds effectiever, maar halen ook veel zintuigelijk plezier en sociaal contact weg. Online bezorging berooft ons van de geuren uit de keuken, kassamedewerkers worden zelfscanners en zelfs in de zorg is nauwelijks meer tijd voor fysiek contact. De techniek die enerzijds voor verbinding zorgt, voedt anderzijds de vervreemding en isolatie.

Een goede manier om dit thema te verbeelden is het werken met automata. Het Griekse woord ‘automatum’ staat voor een ding dat uit zichzelf kan bewegen. Via automata wordt dode materie zonder ziel of emotie tot leven gewekt; zo scheppen ze een afstand tussen de mens en het leven.

De automata vierden hoogtij tussen 1848 tot 1914. Ze speelden een hoofdrol in de industriële revolutie, waar ambachtelijke productie plaats moest maken voor de lopende band. Precies dat werkproces heeft ons vervreemd van de dingen die we produceren en van de natuurlijke bronnen die we inmiddels uitputten.

Toch was de productie van de automata zélf een handmatig, geduldig en liefdevol proces. Ook de transparantie van hun mechanisme maakt dat automata veel toegankelijker zijn dan de huidige producten vol met ondoorgrondelijke hightech. Ook daarom zijn ze een geschikt medium voor dit thema: door het maken en tonen van automata hopen we de verbinding tussen maker, object en toeschouwer te versterken.

 

Werk in ontwikkeling

We willen allerlei automata vervaardigen geïnspireerd door onze eigen vervreemdende ervaringen en wat filosofen zoals Byung-Chul Han in ‘De vermoeide samenleving’ en Hartmut Rosa in ‘Onbeschikbaarheid’ over vervreemding in de maatschappij hebben geschreven. We hebben tot nu toe vele schetsen van karton gemaakt. Enerzijds hebben we allerlei mechanismen die we op internet konden vinden nagemaakt om een idee te krijgen hoe automata werken. Anderzijds hebben we eigen beelden en ideeën gecombineerd met bestaande mechanismes om nieuwe automata te vervaardigen.

Tijdens de presentatie in het Plein Theater tonen we onze schetsen en de eerste automata voor onze nieuwe installatie. We nemen de toeschouwer mee in ons werkproces en nodigen hen ook aan om ons werk aan te raken en te activeren.

 

Ons onderzoek voor dit werk wordt mogelijk gemaakt dankzij:

Amsterdams Fonds voor de Kunsten en Stichting Amarte Fonds

www.betweentwohands.com

 

https://vimeo.com/791884442

 

Queering Puppets Festival Amsterdam

28 maart t/m 2 april 2023

Queering Puppets Festival Amsterdam biedt sinds 2022 een podium aan genre-overstijgende vormen van beeldend theater en poppenspel. Een versmelting van ambacht en technologie, waarbij traditionele categorieën worden opgeheven voor het oog van de toeschouwer. Plein Theater en Puppetry Workspace trotseren de norm met dit festival vol bontgekleurde visuele uitspattingen uit binnen- en buitenland. QPFA is LGBTQI+ friendly, feministisch, activistisch en bovenal: Schitterend in eigenwijsheid!

“Queering is something we do, rather than something we are (or are not). Even the term queer itself can be queered, because much of queer theory involves working to fight against normalization even in the field itself.”

Dit jaar ligt de focus op de thema’s het vrouwelijke en de natuur in relatie tot de maatschappij. Het festival en de programmering is pro verbinding en emancipatie, anti oorlog en macht, pro kracht en intuïtie en pro het ongeziene en onbenoembare dat onderschikt wordt geacht in de maatschappij. Vrouwelijkheid, het scheppende, het kwetsbare én Moeder Aarde.

Lees meer >>