Gastprogrammering
Saturday 17 June
Theater // 20:00 // € 17,50
Nieuwe Noten Amsterdam: Caffè sospeso

Line up: Doris Hochscheid en Harald Austbø, cello en spel | Muziek: David Dramm | Regie: Mirjam Koen | Producent: Stichting Cello Sonate ism OT rotterdam
Open: 20:00 - 21:00 hrs
Tickets: € 17,50 / Regulier: €17,50 | CJP/ Student: €15.50 | Kunst(vak)student: €13.50 | Stadspas groene stip: €4,50 | Vrije toegang voor leden van We Are Public | 2 zomerconcerten: €30 | 3 zomerconcerten: €40 | Inclusief welkomstdrankje
Tickets

 

Caffé Sospeso

Muziektheater over de toekomst van muziekmakers

Wat is je toekomst, als je als musicus alleen nog maar kan vertrouwen op de gulheid van je publiek? Als alle andere steun is weggevallen en kunst maken is verplaatst naar de straat. Wordt het aanbod nog gezien, nog gewaardeerd?

Een moeder en een zoon, beiden cellist, hebben alleen de buitenlucht nog om in te musiceren. Naast Circular Paradise, een grote hal met tweedehands spullen, hebben ze hun vaste plek gevonden. Ze proberen de muzikale smaak van de voorbijgangers in te schatten en passen daar hun repertoire op aan. Realiseren de voorbijgangers zich dat ze te maken hebben met twee getalenteerde musici? Of zien ze alleen twee zwervers?

De moeder is klassiek geschoold en heeft een glansrijke carrière achter de rug. De nieuwe situatie maakt haar opstandig en angstig, en het helpt niet dat ze ook nog in de overgang is. De zoon geneert zich voor zijn moeder. Opgegroeid met een veelheid van muziekstijlen, heeft hij vrienden in verschillende circuits. Zijn zelfvertrouwen doet hem geloven dat het hoe dan ook goed komt.

Moeder en zoon moeten zichzelf opnieuw uitvinden – als musicus maar ook in hun verhouding tot elkaar. Met een caffè sospeso, een gedoneerde koffie, in hun handen koesteren ze een droom van betere tijden. Maar al gauw vragen ze zich af: is dit hun nieuwe leven? En hoe zijn ze daar eigenlijk in terecht gekomen? Welke waarden delen ze en is dat de basis om samen verder te gaan? Stapsgewijs komt bij de zoon het besef dat zijn moeder vastzit in haar benarde situatie en neemt hij een radicale beslissing. Op zoek naar een betere toekomst voor hen beiden.

Caffè sospeso is een eigentijdse, lichte, interdisciplinaire en schurende muziektheatervoorstelling waarbij gelukkig ook gelachen kan worden. Er is veel afwisseling tussen low art en high art. Nieuwe composities voor cello worden gecombineerd met spoken word, humming, beatboxing en piano. Per voorstelling is er een derde musicus te gast uit de wereld van de jazz, klassieke muziek, wereldmuziek, popmuziek of spoken word.

 

https://youtu.be/U7xMNag2tL4

 

Over de muziek in Caffè sospeso

Componist/zanger/gitarist David Dramm benadert de muziek van Caffè sospeso in de vorm van een driehoek waarbij elke hoek een eigen functie en geschiedenis heeft: de muziek van de moeder, de zoon en de (afwezige) vader, de muziek die op straat gespeeld moet worden om geld mee te verdienen en thematische intermezzo’s (muziek van de stad). Van een dromerig tapijt van bestaande en nieuw geschreven muziekfragmenten tot muziek die zowel refereert aan Tin Pan Alley- en Afrofuture jazz als aan funk-achtige stukken. De ongrijpbare composities van de vader blijven voor moeder en zoon een doorlopend gesprek in woorden èn muziek waar zij – net zoals over de vader zelf – nooit uitkomen.
 

Credits

tekst en regie Mirjam Koen │ composities en muzikale leiding David Dramm │ cello en spel Doris Hochscheid, Harald Austbø │ vormgeving Gerrit Timmers │ kostuums Jacqueline de Maat │ licht Bas Standaar | zakelijke leiding Caecilia van Stigt | marketing en communicatie Green Room Creatives | verkoop Hedi Legerstee | producent Stichting Cello Sonate in samenwerking met OT Rotterdam

www.cellosonate.nl

 

De pers over de eerdere samenwerking tussen Cello Sonate en OT Rotterdam:

Regisseur Mirjam Koen heeft een strak rockende voorstelling gemaakt. Poprock doordrenkt met orgel, klavecimbel, walsjes en een prominente rol voor de cello van Harald Austbø. ****

Vincent Kouters, De Volkskrant
 

*Muzikaal is het raak, met een glansrol voor celliste Doris Hochscheid... Hochscheid heeft zichtbaar plezier als actrice en haar cellospel is schitterend.

Joep Stapel, NRC

 

‘Hochscheid, Van Ruth en Van de Woerd zetten een volledig overtuigende en soms aangrijpende voorstelling neer, die internationaal wel eens hoge ogen kan gaan gooien.’

Erik Voermans, Parool

 

Dag van de Componist

Dit concert is onderdeel van de Dag van de Componist van New Music Now

newmusicnow.nl/dag-van-de-componist

 

Zomerconcerten Nieuwe Noten Amsterdam

Nieuwe Noten Amsterdam biedt een podium aan hedendaagse kamermuziek. Nieuwe composities en toonaangevende musici, in Plein Theater krijg je maandelijks de kans op dit unieke concept in intieme sfeer te ervaren. De curatoren en artistiek leiders van Nieuwe Noten Amsterdam zijn componiste Aspasia Nasopoulou en basklarinettiste Fie Schouten. Deze zomer presenteren we drie hedendaagse muziekconcerten in Plein Theater!

Lees meer over de zomerconcerten in Plein Theater >>

www.nieuwenoten-amsterdam.nl