Gastprogrammering
Sunday 17 March
Theater // 15:00 // € 13,50 (vanaf) + consumptiemunt
Nieuwe Noten Amsterdam: Bass clarinet & dance

Line up: Fie Schouten (bass clarinet), Manuela Tessi (dance)
Open: 15:00 - 16:00 hrs
Tickets: € 13,50 (vanaf) + consumptiemunt / Regulier: €17,50 | CJP/ Student: €15.50 | Kunst(vak)student/ <18: €13.50 | Stadspas groene stip: €4,50 | Vrije toegang voor leden van We Are Public | Inclusief welkomstdrankje!
Tickets


Op zondagmiddag 17 maart brengt Nieuwe Noten Amsterdam het concert "Bass clarinet & dance," waarin basklarinettiste Fie Schouten en danseres Manuela Tessi de indrukwekkende compositie ‘Sela (Aire)’ van componist Margriet Hoenderdos tot leven brengen. Dit concert is een eerbetoon aan Hoenderdos (1952-2010), die om de hoek woonde van het Plein Theater, en verkent de symbiose van klank en beweging.

Manuela Tessi, geboren in Milaan en sinds 1999 in Nederland, verkent in haar bewegingsonderzoek de diepgaande relatie tussen muzikaliteit van beweging en geluid, met een focus op kinesthetische empathie. Fie Schouten, bekend om haar veelzijdigheid en liefde voor lage instrumenten, is een toonaangevende basklarinettiste die wereldwijd optreedt in verschillende formaties. Daarnaast is ze onder andere artistiek leider van Stichting To be Sung, organisator van onder meer Basklarinet Festijn en curator van concertreeks Nieuwe Noten Amsterdam. Sinds 2011 werken de twee regelmatig samen.

 

Uitvoerenden

Fie Schouten (basklarinet)
Manuela Tessi (dans)

Programma

Sela (Aire) van Margriet Hoenderdos (1952-2010) voor basklarinet en beweger

Bass clarinet & dance

In dit concert willen we aandacht geven aan de muziek van de in 2010 overleden Margriet Hoenderdos. Haar muziek is weerbarstig, maar geweldig. In 2014 organiseerde haar partner een concertprogramma met kamermuziek van haar hand dat drie keer werd uitgevoerd. Nu tien jaar later willen wij weer een deel van haar werk met het publiek delen, haar werk wordt te weinig uitgevoerd en daardoor onterecht te weinig gekend.

Hoederdos gaf haar werken vaak de naam van de maand waarin zij haar werk af had, in dit geval November ’96 en zij begeleidde ze van slechts zeer summiere uitleg. De muziek spreekt helemaal voor zich en de interpretatie is helemaal voor de luisteraar. Dit werk duurt 60 minuten en begeeft zich rondom één gegeven waarop steeds hele subtiele variaties gemaakt worden.  

Manuela Tessi: Wat mij drijft in mijn werk is het verlangen om de relatie tussen de muzikaliteit van beweging en geluid te begrijpen. In mijn bewegingsonderzoek zoek ik naar sensualiteit en belichaming in dans, vaak refererend aan kinesthetische empathie, hoe wordt de beweging gelezen door de toeschouwer, niet alleen met de ogen en het intellect, maar waargenomen op een visceraal niveau.

Daar gaat deze voorstelling over.

 

De eerste samenwerking tussen Fie Schouten en Manuela Tessi was in 2011 en steeds weer kruisen hun wegen op het podium, zoals ook nu weer.

Mede mogelijk gemaakt door Société Gavigniès


Fie Schouten

Fie Schouten, geboren en nog altijd woonachtig in Amsterdam, is te horen in vele verschillende formaties op podia en festivals wereldwijd. Zij bespeelt alle klarinetten, met een voorliefde voor de lage instrumenten.

Als specialiste in nieuwe muziek treedt zij veelvuldig op als soliste en in kamermuziekformaties, oa met celliste Katharina Gross, pianiste Keiko Shichijo, claveciniste Goska Isphording en percussioniste Tatiana Koleva. Tevens speelt zij met improvisatoren, onder anderen Guus Janssen piano, Vincent Courtois cello, Giuseppe Doronzo baritonsaxofoon, Wilbert de Joode contrabas.

Schouten is algemeen artistiek leider van Stichting To be Sung, organisator van onder meer Basklarinet Festijn en initiator van concertreeks Nieuwe Noten Amsterdam.

Veel nieuwe composities werden voor Fie Schouten en haar ensembles geschreven en uitgevoerd. Fie Schouten en Tobias Klein initieerden en hebben de artistieke leiding van het Basklarinet Festijn, met tot nu toe 4 edities: 2014, 2016, 2018, 2020/22.

www.fieschouten.nl

 

Manuela Tessi

Geboren in Milaan, Italië, woon ik sinds 1999 in Nederland. Ik ben afgestudeerd aan de Theaterschool in Amsterdam (afdeling Moderne Theaterdans) en heb de afgelopen jaren besteed aan creëren, optreden en lesgeven.

In mijn bewegingsonderzoek heb ik interesse in beweging voorafgaand aan dans als formele taal, ik geloof dat inhoud en functionaliteit vormgeven. Ik zoek naar zinnelijkheid en belichaming in dans, vaak verwijzend naar kinesthetische empathie, hoe wordt de beweging door de toeschouwer niet alleen met de ogen en het intellect gelezen, maar op een diepgeworteld niveau waargenomen.

Livemuziek speelt een belangrijke rol in mijn performancewerk. Wat mij drijft in het werk is de wens om de relatie tussen muzikaliteit van beweging en geluid diepgaand te begrijpen.

www.manuelatessi.com

 

Nieuwe Noten Amsterdam

Nieuwe Noten Amsterdam biedt een podium aan hedendaagse kamermuziek. Avontuurlijke en kleinschalige uitvoeringen, nieuwe composities en toonaangevende musici; in Plein Theater krijg je maandelijks de kans op dit unieke concept in intieme sfeer te ervaren. De serie biedt de mogelijkheid te reflecteren op de huidige tijd en vormt zo een laboratiorium voor de klank van vandaag. De curatoren en artistiek leiders van Nieuwe Noten Amsterdam zijn componiste Aspasia Nasopoulou en basklarinettiste Fie Schouten. 

Lees meer over de concerten van Nieuwe Noten Amsterdam t/m juni 2024 >>

www.nieuwenoten-amsterdam.nl