15-01-2022

Plein Theater vertoont Nederlandse primeur van 3D-videosimulatie installatie Event Horizon van Jaehun Park!

 

INFO & TICKETS

Boek hier je tijdslot

Locatie: Plein Theater, Sajetplein 39 Amsterdam

Data: 16 januari t/m 1 februari 2022

Tijden: Van 12:00 tot 20:00 in tijdslots van (max) 20 min (duur videowerk = 12 min)

Tickets: Regulier: €8,50 | Stadspas groene stip: €3,50

 

OUTSIDE IN

Jaehun Park, digital sculptor, simulator en animator, is de derde gastkunstenaar van het programma OUTSIDE IN, waarin immersieve kunstinstallaties het hart vormen. Om als theater met de onmogelijke corona-beperkingen te kunnen draaien nodigden we kunstenaars uit Amsterdam Oost uit om in het theater een interactieve ruimte te creëren, met uniek werk dat hedendaagse thema's aan de kaak stelt, en waar beperkt aantal publiek per tijdslot naar binnen kan. Zodat wij veilig open kunnen voor publiek!

Eerdere installaties binnen dit programma waren Ecognosis N 52° 21’ 39.207” E 4° 41’ 49.702 van BetweenTwoHands en Street Vendors: Medellín, Tirana, Johannesburg, Yogyakarta van Su Tomesen. De installaties reflecteren elk op hun eigen manier sterk op de wereld om ons heen en de veranderingen en vraagstukken van deze tijd.

 

EVENT HORIZON (2021)

"Event Horizon is a term derived from astrophysics theory and refers to the outer boundary of a black hole, meaning that beyond the boundary of the black hole, what happens inside cannot be known or influenced. Endless physical decay takes place in the black hole, sucking everything out of light particles, but what happens inside is unknown.Today hypercapitalism in our society also sucks everything in like a black hole, but we cannot  know or change the invisible force working in it." - Jaehun Park

Event Horizon is een videowerk verdeeld in vijf hoofdstukken. Het videowerk begint met primitieve rotsen die door het geologisch onderzoeksinstituut worden gearchiveerd door middel van 3D-scantechnologie. De rotsen blijven draaien op een geometrische structuur om perspectief uit te drukken in het eerste 3D-computerspel van de jaren 90.

De vijf verhaallijnen gaan voornamelijk over de relatie tussen het echte en het virtuele, wereldwijde geopolitieke conflicten, rampen en oorlog, zoals verwoeste gebouwen in Syrië en Palestina, een vervuilde watertank in de nucleaire zone van Fukushima en een deeltjesversneller machine in CERN (Europees Organisatie voor Nucleair Onderzoek).

Voor dit onderwerp heeft Jaehun Park 3D-scanning en fotogrammetrietechnologie gebruikt om het werkelijke object en landschap naar de virtuele ruimte te brengen. Videobeelden van drones die een verwoest gebouw in de GAZA-strook in Palestina, Syrië bevatten, worden door fotogrammetriesoftware in 3D-structuur getransfigureerd en simuleren het moment van bombardementen en explosies.

Aan de andere kant simuleert deze video ook de beweging van confetti, met een metafoor voor het glorieuze moment van winnen en de fantasie van geluk. Via de wetenschappelijke experimentele machine genaamd Large Hadron Collider (LHC) die de kracht van God overstijgt, probeert Park de kosmische en sublieme verschijning van wetenschap te onthullen die transformeerde in een religieus moment. Honderd jaar later, op het post-apocalyptische landschap van Fukushima, blijven elektrische overspanning palen vonken genereren op de verlaten grond.

Dit simuleert duistere en pijnlijke historische rampen en oorlogen via de beweging van microscopisch kleine deeltjes uit de digitale gegevens van echte objecten, en maakt gebruik van visuele illusies die mensen misleiden om de glorie van het kapitalisme te onthullen.

 

3D Animation & Simulation: Jaehun Park
Sound Design and Composition: Ivo Bol
Sound Mastering: Jeff Carey

 
 
 
 

 

In plaats van algemene kritiek op de realiteit toe te passen, maakt Park 3D-animaties die het expansieve kapitalisme en ongebreidelde neoliberalistische benaderingen van economieën aanpakken door middel van nauwgezet onderzoek op basis van bewijs en referentiemateriaal. De absurde relatie tussen religie en kapitaal is een bekend onderwerp, maar Park neemt dit oude probleem en vernieuwt het door specifiek bewijsmateriaal, nauwkeurige metingen en digitale technologieën te bundelen om opnieuw vragen te stellen over wat leven inhoudt.

- Recensie door Hyun Jung (Criticus en Professor of Visual Arts bij Inha University)

 

"De opening toont vijf rotsblokken, gedigitaliseerd en online gezet door een geologisch onderzoeksinstituut. Ze wentelen zich rond in een minimalistische 3D-wereld die game-ontwerpers uit de jaren tachtig met moeite in elkaar staken. Bronmateriaal leent Park elders van YouTube. Nieuwsbeelden van Fukushima en Syrië worden met fotogrammetrie bewerkt, een techniek waarmee je echte voorwerpen kan omzetten naar een driedimensionale vorm. Park brengt ze daar samen met de derde pilaar van zijn werk: het ritueel, hier die van de kapitalistische feestmentaliteit."

- Recensie door Len Maessen voor NRC

 

JAEHUN PARK

Kunstenaar Jaehun Park (geboren in 1986, Zuid-Korea) is een digital sculptor, simulator en animator. Park studeerde af met de Department of Painting (BFA, MFA) aan de Seoul National University, Master Artistic Research aan de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten, Den Haag. Momenteel woont en werkt Jaehun Park in Amsterdam Oost en Seoul. 

In zijn werk gebruikt hij 3D-computergegenereerde beelden om de gefabriceerde realiteit in de virtuele ruimte te onthullen. Zijn artistiek onderzoek gaat vooral over de menselijke impact op het ecosysteem van de aarde, veroorzaakt door hyperkapitalisme en de eindeloze verlangens van de mensheid. In zijn 3D-simulatievideo reflecteert hij diep op de gewone objecten met kapitalistische allegorie en de ruimte die verband houdt met de rituele structuur van reclame en consumentisme in de digitale ruimte. En deze bijproducten van hyperkapitalistische machinebeschaving en gesimuleerde beelden van rampen ontvouwen zich naar het hellelandschap en het post-apocalyptische landschap. Zijn werken gaan over de drie-eenheid van het actuele, het rituele en het virtuele. De werkelijke entiteit is de wereld waarin we leven, maar die de waarheid negeert. Het ritueel is de cultus en de structuur van de kapitalistische religie die we elke dag blijven volgen. Het virtuele is de digitale technologie die ons eindeloos vervalst. Voor deze drie-eenheid worden de kant-en-klare 3D-objecten die op internet zijn geüpload voor de game-ontwikkelaar, 3D-gescande gegevens uit het drone-videoarchief en de fotogrammetrietechnologie een fysiek materiaal voor de simulatie in zijn virtuele digitale studio.

www.windlessroom.com


ARTIST TALKS

ARTIST TALK 14 JAN 15:30

ARTIST TALK 22 JAN 15:30

Ter verdieping op de installatie zijn er op de opening op woensdag 14 januari en op zaterdag 22 januari om 15:30 Artist Talks met Jaehun Park in het Eetlokaal bij Plein Theater.

Vanwege 1,5 m afstand zijn er een beperkt aantal plekken beschikbaar, vol = vol. Reserveren is verplicht.

Let op: Een ticket voor de Artist Talk is exclusief toegang tot de installatie. Om een plekje te reserveren voor de Artist Talk + Installatie kun je dus twee aparte tickets kopen.
 


Language no problem

>> lees deze pagina in het Engels/ Read this page in English

 

 

Terug naar nieuws overzicht