01-03-2024

QUEERING PUPPETS FESTIVAL AMSTERDAM x SPLITTER SPLATTER

Tijdens het Queering Puppets Festival Amsterdam siert een bonte expositie van Splitter Splatter het Plein Theater! De expositie wordt op de openingsdag van het festival, woensdag 3 april vanaf 19:00, feestelijk geopend met muziek van DJ Rosa (Spill Gold) en diverse acts. Op donderdag 4 april treed Splitter Splatter op als band in concert!


Woensdag 3 april 19:00
Opening Queering Puppets Festival Amsterdam & Opening Expo Splitter Splatter
Meld je aan

Donderdag 4 april 20:00
Splitter Splatter in Concert
Info & Tickets

 

Splitter Splatter

Splitter Splatter (Iekeliene Stange) is een multidisciplinair kunstenaar, wonende tussen Amsterdam en de Veluwe. Ze laat zich vaak inspireren door de natuur en werkt met symbolische, surrealistische vormen en totems die verwijzen naar rituelen, het onderbewuste en het absurde. Op een speelse en intuïtieve manier creëert ze kostuums, muziek, video’s, decorontwerpen, keramiek en muurhangers om haar kleurrijke werelden te bouwen. 

Onderzoek van materialen is de rode draad in Stange’s praktijk, zo bestonden de eerste kostuums en decors uit speelgoed en karton en haar sculpturen uit snoep en plastic kralen. Spelen zonder limieten kan leiden tot wijze lessen, het karton werd uiteindelijk beschadigd door een lekkage en het snoep zorgde voor een muizen invasie in de studio. Hierna werd meer nagedacht over de te gebruiken materialen, niet alles is duurzaam. Hier begon de fascinatie met wol en keramiek. Wol, een materiaal waar zo veel van word weg gegooid tegenwoordig. Breien is ontzettend meditatief en beetje bij beetje begon ze hier mee te experimenteren. Punnik molens en breiringen werden ingezet om tot verschillende patronen te komen. Elk kostuum is een persoonlijke ode aan de persoon waar het voor gemaakt is, zo ontstond onze gebreide band, ondertussen al bestaande uit 4 vaste leden. Als gebreide band, treden we al enige jaren op in Amsterdam en omstreken en waren te zien in woonkamers, kunst galeries, in het water, muziekfestivals, praalwagens etc. 

Doel is om uiteindelijk een kostuum te maken wat totaal zelf gesponnen is van lokale schapen en geverfd met natuurlijke planten en kleur stoffen uit eigen tuin. Een poging om nog dichter te staan bij de origine van materialen en zacht protest tegen een alsmaar sneller draaiende en digitaal wordende wereld.

 

Queering Puppets Festival Amsterdam

Van 3 t/m 7 april presenteren Plein Theater en Cat Smits Company het Queering Puppets Festival Amsterdam!

Queering Puppets Festival Amsterdam biedt sinds 2022 een podium aan genre-overstijgende vormen van beeldend theater, objecttheater, poppenspel én queer perspectieven. In de safe space die het poppenspel creëert, kan iedereen zijn wie hij, zij, hen wil. Plein Theater en Cat Smits Company trotseren de norm met dit festival vol bonte visuele uitspattingen. Queering Puppets is LHBTIQA+ friendly, feministisch, activistisch en bovenal schitterend in eigenwijsheid! In deze derde editie is het thema Weapons of the weak.

Lees meer >>

 

Terug naar nieuws overzicht