Geschiedenis

Geschiedenis van ons theaterhuis
 
Ons theater in Amsterdam Oost ligt aan het Sajetplein. Het plein is genoemd naar Ben Sajet, een joods arts, bestuurder en politicus. In de oorlog wist hij te ontsnappen aan de Duitsers. Het gebouw is onderdeel van het voormalige Amstelbrouwerijcomplex aan de Mauritskade (1871 - 1968). 

Het Pleintheater werd in 1983 opgericht door activistische bewoners als buurttheater met een eetcafe in de leegstaande bedrijfskantine. Doel was samenwerking tussen verschillende culturele bevolkingsgroepen te bevorderen. Met haar ligging precies op de rand van waar het centrum eindigt en Oost begint vervult het podium een schakelfunctie in onze hoofdstad. Een scharnier tussen ‘het centrum ‘en de ‘wijk’.
 
Toen het voormalige Pleintheater in 2014 verder ging onder de naam Oostblok werd het podium ondergebracht bij stichting Podiumpartners, die tevens het Muiderpoorttheater beheert. Vanaf die tijd zijn we verder gegaan met het verbeteren van de kwaliteit van aanbod in de vorm van toneel, jeugdtheater, dans en mime. Vanaf maart 2019 gaat het theater weer verder onder de naam PLEIN THEATER.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Foto's: Amstel Brouwerij en Plein Theater door de jaren heen
1 t/m 6: Stadsarchief 1969 - 2009
7 t/m 10: 2019 - 2023