Gastprogrammering
Friday 29 September
Foto: Veerle Bastiaanssen
Theater // 19:00 // € 17.50
Le Bal Masqué

Line up: door SALIX kameropera
Open: 19:00 - 19:30 hrs
Tickets: € 17.50 / Regulier: €17.50 | CJP / Student: €15.50 | Kunst(vak)student: €13.50 | Stadspas groene stip: €4.50 | Inclusief welkomstdrankje
Tickets

 

Le Bal Masqué door SALIX kameropera

Le Bal Masqué is een ‘fusion’ opera over een vrouw die op harde wijze leert dat de lijn tussen verwachtingen en illusie flinterdun is. Opera, mime en maskerspel komen hier samen met muziek van Francis Poulenc en teksten van Max Jacob. Le Bal Masqué is de derde productie van SALIX kameropera (voorheen Studio Salix).

In Le Bal Masqué organiseert de gastvrouw een gemaskerd bal, maar geen van haar gasten komt opdagen. Samen met de twee artiesten die zij heeft ingehuurd voor het entertainment die avond, wacht zij gedesillusioneerd op haar bezoek, maar niemand daagt op. Om betaald te krijgen moeten de artiesten hun tijd uitzitten waarop zij uit verveling besluiten om wat scènes te improviseren. Ongevraagd wordt de vrouw hier deel van en wordt zij geconfronteerd met haar eigen hypocrisie. Het luidt de ondergang van schone schijn in, ten gunste van het feest der excentriciteit.

De ‘cantata profane’ Le Bal Masqué (1932) van Francis Poulenc vormt de muzikale achtergrond waartegen het verhaal, dat is samengesteld uit absurde gedichten van Max Jacob, zich afspeelt. De muziek is kleurrijk en de teksten zijn volgens Poulenc ‘slechts te verbinden door fantasie’; het recept voor een compacte, theatrale en speelse kameropera.

Zang: Fee Suzanne de Ruiter | Performance: Nick Deroo en Tom De Ronde | Piano: Jeroen Sarphati | Regie en scenografie: Rennik-Jan Neggers | Choreografie: Nick Deroo en Tom De Ronde | Maskerontwerp en campagnebeeld: Marc Rilliet | Licht: Jasper Kayser

Le Bal Masqué is een productie van SALIX kameropera onder leiding van Rennik-Jan Neggers (artistiek leider) en Lisanne van Vucht (zakelijk leider). Dit project wordt mede mogelijk gemaakt door: Emmelot Vis Fonds (Prins Bernhard Cultuurfonds, Utrecht), M.A.O.C. Gravin van Bylandt Stichting, Stichting Carel Nengerman Fonds en Van den Berch van Heemstede Stichting.

www.salixkameropera.nl/

 

 

Verdiepingsgesprek (20.00u)

Opera en Mime, allebei theater, maar ze zijn niet met elkaar te vergelijken in vorm en proces. Toch zijn deze kunstvormen samengebracht in de voorstelling Le Bal Masqué. Wil je weten hoe dat is ontstaan? Kom dan naar het verdiepingsgesprek met regisseur Rennik-Jan Neggers, mimespeler Nick Deroo en mezzosopraan Fee Suzanne de Ruiter om 20:00 uur ná voorstelling 1 of vóór voorstelling 2. Verwacht live-action voorbeelden met maskers, een luchtig intiem gesprek en bijzondere weetjes. Pak zelf ook het podium en vuur je vragen af op de leden van de regie en cast. Enkel eenmalig, op vrijdag 29 september, Plein Theater Amsterdam.