Gastprogrammering
Saturday 04 May
Theater // 21:00 // € 10 + Soep
Theater Na de Dam: Abayomi

Line up: Regie: Anemone Oostvriesland | Spel: Arif Oemar, Anne Jet Zoer, Jael van Asten, Elin Hartman, Chloe Longuet, Sieuwe Koppenberg, Lucas van Bemmel
Open: 21:00 - 22:00 hrs
Tickets: € 10 + Soep
Tickets

Let op: Het grootste gedeelte van de voorstelling betreft een wandeling in de open lucht. Houd hier rekening mee met uw kleding en schoeisel. Neem voor de zekerheid een paraplu mee. Het start- en eindpunt is het Plein Theater. Hier kunt u voorafgaand aan de voorstelling een kopje soep nuttigen (deze is inbegrepen in uw ticket). De keuken is vanaf 18:00 geopend, naast soep is er ook lekkere bami bij te bestellen. Om 20:00 zijn we twee minuten stil.

Toegankelijkheid: De route is rolstoeltoegankelijk. Indien u met een rolstoel komt, dan dit gelieve van tevoren te laten weten via de mail naar info@plein-theater.nl

 

 

Theater Na de Dam Jong

Ieder jaar maakt Plein Theater een voorstelling voor Theater Na de Dam Jong

Op de avond van de Nationale Dodenherdenking op 4 mei zetten theatermakers en artiesten in heel Nederland zich in om deze dag van extra betekenis te voorzien en samen te herdenken. Als theater in Amsterdam Oud-Oost, midden in een buurt vol Joodse geschiedenis, vinden we het belangrijk om mee te doen met het collectief van Theater Na de Dam Jong en herdenken en vieren wij sinds jaar en dag samen met de buurt en de stad.

Lees meer >>

 

Abayomi

Wanneer alles om je heen verwoest wordt, mensen verdwijnen, dood en verdriet heerst, niks meer zeker is. Waar haal je dan tóch plezier uit? Hoe kan je je eigen levensenergie, plezier en speelsheid behouden, in tijden van onderdrukking en geweld?

Waar haal je de kracht vandaan om door te gaan, overeind te blijven staan?

Een groep jonge Amsterdammers onderzoekt samen met theatermaker Anemone Oostvriesland (Schweigman&) hoe dat was voor kinderen en jongeren tijdens de Tweede Wereldoorlog. Zo gaan ze onder andere in gesprek met Marjan Berk (91jaar) die tijdens de oorlog zelf een kind was. Ze duiken in de verhalen van Amsterdam Oost en de Oosterparkbuurt tijdens de Tweede Wereldoorlog. Ze onderzoeken waar zij zelf plezier uit halen op moeilijke momenten. 

Inspiratiebron voor de voorstelling is de Abayomi. Een poppetje dat Afrikaanse, tot slaaf gemaakte vrouwen, maakten voor hun kind. Met de Abayomi herinnerden zij hun kinderen aan hun eigen levenskracht, plezier en speelsheid; laat dát niet van je afnemen, wat er ook gebeurt.

Plezier en speelsheid als daad van verzet.
 

Over de maker

Anemone werkt sinds 2015 bij theatergezelschap Schweigman& als theater- en educatiemaker. Ze maakt fysieke voorstellingen die beginnen vanuit het lichaam. Haar voorstellingen zijn beeldend, fysiek en muzikaal. Tijdens het maakproces is er veel ruimte voor de eigen input van de spelers, de scenes ontstaan door middel van gezamenlijk onderzoek op de speelvloer en improvisatieopdrachten. Anemone schept de kaders waarbinnen gespeeld kan worden.

 

Credits

Regie: Anemone Oostvriesland
Regieassistentie: Alice Aegerter
Tekst: Anemone Oostvriesland, Alice Aegerter ism de spelers
Spel: Arif Oemar, Anne Jet Zoer, Jael van Asten, Elin Hartman, Chloe Longuet, Sieuwe Koppenberg, Lucas van Bemmel
Licht: Esther Love
Productie: Bibi Trompetter
Publiciteit: Elise Vroonhof
Advies: Berith Danse en Andrada Maria Șimo-Mosk
Ooggetuigen: Marjan Berk
Coproductie: Plein Theater en Theater Na de Dam Jong
Mede mogelijk gemaakt door Schweigman&, Gemeente Amsterdam Stadsdeel Oost, Fonds voor Cultuurparticipatie, VSB-Fonds en Vaillant Fonds

 

#GetInvolved

Productiehuis Plein Theater maakt theaterprojecten die aansluiten met historische en actuele thema’s van de wereld om ons heen. En als MeeMaakPodium stimuleren we de verbinding en de co-creatie met de buurt. Vanaf 2023 bouwen we voort op onze visie door deze te vervlechten met diverse bestaande programma's, waarbij we je uitnodigen om mee te denken, mee te praten en mee te doen. Zo geven we podium aan 180 verhalen uit oost! 

Lees meer en #GETINVOLVED >>