Gastprogrammering
Sunday 15 November
© André Wirsig
Theater // 15:00 // € 10
[afgelast] Nieuwe Noten Amsterdam: Stahlcello & boventoonzang

Genre: Hedendaagse kamermuziek
Line up: Jan Heinke
Open: 15:00 - 15:45 hrs
Tickets: € 10 / CJP/ Student: €8 | Kunst(vak)student: €6,50 | Stadspas groene stip: €2,50 | Livestream: €5,-

Kosmische klankwereld van staal en zang

Het enige dat doet denken aan de traditionele cello in de Stahlcello van de Duitse muziekfantast en klankkunstenaar Jan Heinke is de strijkstok. Het instrument vol stalen staven biedt in combinatie met de boventoonzang van Heinke een welhaast kosmische klankwereld. De Nederlandse componiste Miranda Driessen maakt daar gebruik van en schreef met Die Entdeckung der Langsamkeit een recept dat uitnodigt tot volledig wegdromen.

Al sinds de jaren negentig maakt de in Dresden geboren Jan Heinke furore met klankinstallaties van staal. De industriële klank van het materiaal fascineert hem in vele opzichten. Zo maakte en formeerde hij een Stahlquartett en creëerde hij de Stahlcello. Gaandeweg ontdekte hij dat traditionele boventoonzang in combinatie met het boventoonrijke staal een indringende, indrukwekkende combinatie vormde. Het werd dé combinatie voor traag verglijdende klankconstellaties, die zich gaandeweg ontwikkelen tot karakters met een woordeloze, expressieve kwaliteit.
 

Uitvoerenden

Jan Heinke staalcello, boventoonzang

Programma

Miranda Driessen Die Entdeckung der Langsamkeit

https://youtu.be/X9cY7P8cqVkNieuwe Noten Amsterdam

In deze serie voor hedendaagse kamermuziek worden werken en ideeën van bekende ensembles, jonge musici en denkers gepresenteerd, in klank en woord. Bij elk concert is er een speciale gast die een actueel thema aansnijdt en de musici en het publiek betrekt.

In het PLEIN THEATER krijg je de kans om dit unieke concept in intieme sfeer te ervaren, waarbij na afloop ruimte is om in gesprek te gaan met de uitvoerenden. De curatoren en hosts van deze serie zijn componist Aspasia Nasopoulou en basklarinettist Fie Schouten.

www.nieuwenoten-amsterdam.nl

 

Let op: In verband met de beperkte capaciteit kunt u alleen vooraf online een kaartje kopen. Er is voorafgaand aan de voorstelling geen kaartverkoop aan de deur.

Ook wordt de voorstelling live gestreamed! Om de livestream te bekijken kunt u een livestream kaartje kopen, die te vinden zijn bij 'tickets'.

In verband met de huidige corona regelgeving willen wij u graag attenderen op onze maatregelenlees deze hier >