Gastprogrammering
Friday 27 November
© Eddy Wenting en Paulina Matusiak
Theater // 20:30 // € 13
De week van Karina Holla | Oorlogsvrouwen

Genre: Theater
Open: 20:30 - 21:30 hrs
Tickets: € 13 / CJP/Student: €11 | Kunst(vak)student: €6,50 | Stadspas groene stip: €2,50
Tickets

Gebaseerd op 'De oorlog heeft geen vrouwengezicht' van Nobelprijswinnares Svetlana Alexijevitsj. Zij interviewde driehonderd Russische vrouwen over hun ervaringen in de Tweede Wereldoorlog. Vrouwen, vaak meisjes nog, die in 1941 de oorlog ingingen om hun land tegen Hitler te verdedigen. Partizanen, piloten van gevechtsvliegtuigen, mecaniciens en scherpschutters.

"Er is maar één weg, de mens liefhebben. Hem met liefde te begrijpen." - Svetlana Alexijevitsj

In plaats van bruiden werden ze soldaten. Ze vochten net als de mannen, geweer en bajonet in de aanslag. De vrouwen dragen geweren die soms groter zijn dan zijzelf of alsof het geweer een pop is. Ze werden gevangen genomen, gefolterd en gedood. Geconfronteerd met grote wreedheid bleven ze moedig en onverzettelijk. Vrouwen die vier jaar lang geen vrouw mochten zijn.

Lang werd er gezwegen. Wat zij meemaakten aan het front was te gruwelijk. Maar ze zijn het niet vergeten.

Karina Holla vertelt hun verhaal. Het verhaal van onvoorstelbaar sterke vrouwen in onvoorstelbare omstandigheden.

 

"Karina Holla Glorieert als krachtige oorlogsvrouw" - Theaterkrant

★★★★- Volkskrant

Oorlogsvrouwen bij de beste drie theaterervaringen volgens de theatercritici - TheaterkrantConcept en spel: Karina Holla Zang: Roman Brasser en Rowan Kievits Regie: Mette Bouhuijs Tekst: Svetlana Alexijevitsj Vertaling: Jan Robert Braat Verschenen: 2016 bij Uitgeverij De Bezige Bij Bewerking: Mette Bouhuijs en Karina Holla Scenografie advies: Theun Mosk Choreografie: Dries van der Post Kostuums: Fer Smidt Muziek: Rikard Borggård Decor uitvoering: John Lippens Decor schildering: Marc van Helden Techniek: Frank van Schie Affiche: Paulina Matusiak & Eddy Wenting Productie: Compagnie Karina Holla

 

+ Nagesprek met het publiek en spelers Karina Holla, Roman Brasser en Rowan Kievits, geleid door Berith Danse.

De week van Karina Holla | Oorlogsvrouwen

PLEIN THEATER presenteert van 25 t/m 28 november De week van Karina Holla; Een verdieping op de voorstelling Oorlogsvrouwen en een ode aan het werk van de Nederlandse mimespeelster, actrice, choreografe en regisseuse Karina Holla en haar betekenis voor het theater.

Naast het presenteren van de voorstelling Oorlogsvrouwen organiseert het PLEIN THEATER in samenwerking met Karina Holla rondom elke voorstelling een verdiepend programma.

Over Karina Holla

Karina Holla is een Nederlandse mimespeelster, actrice, choreografe en regisseuse. Zij volgde de Mime Opleiding aan de Theaterschool van de Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten toen deze nog maar net opgericht was eind jaren zestig van de vorige eeuw. Ze maakt en speelt sindsdien in binnen- en buitenland en heeft inmiddels een indrukwekkend oeuvre aan fysieke en beeldende voorstellingen gemaakt.

In 2015 ontving zij het Luc Boyer Wisselvoorwerp vanwege haar grote betekenis voor de mime. Voor haar rol in Romp bij theatergezelschap De Gemeenschap ontving zij in 2018 de Theo d'Or.

Lees meer >>