DE VRIJE VLOER

Vanaf april 2019 startte Productiehuis Plein Theater een nieuw initiatief: Meemaakpodium De Vrije Vloer

Dit project stond voor persoonlijk experiment, eindeloze variaties en grenzeloze overschrijdingen. Het belangrijkste was dat iedereen kon meedoen!

Eigenzinnige makers werden uitgenodigd om tijdens De Vrije Vloer te werken met mensen uit Amsterdam Stadsdeel Oost die zich wilden ontwikkelen op het gebied van theatermaken, schrijven of dans, rondom actuele en persoonlijke thema's. De resultaten werden gepresenteerd in het Vrije Vloer Festival in november 2019 en vanwege de corona maatregelen in de Vrije Vloer TV in 2020.

Ook in de zomers zetten we de deuren van ons productiehuis wijd open. We nodigen een kunstenaar, een artist-in-residence uit die vier weken lang de gelegenheid krijgt om samen met buurtbewoners en geïnteresseerden een theatervoorstelling verder door te ontwikkelen. Berith Danse, onze directeur en artistiek leider, is de curator van de deelnemers.

Onze ervaren makers beschikken elk over andere skills en werkervaring. Zij zijn in staat om vanuit maatschappelijke of persoonlijke thema’s mensen op een podium te laten exelleren.

 

Over de makers

Gita Hacham (Zweden/Nederland) is schrijver, regisseur en beeldend kunstenaar. Vanuit haar brede scholing – van de Filmacademie tot Das Arts (Master Theater) – heeft zij zich ontwikkeld tot een interdisciplinaire maker. Ze schrijft toneelstukken en scenario’s en regisseert zowel eigen werk als dat van anderen.

Dayna Martines Morales (Bolivia) Dayna’s vertrekpunt zijn de traditionele dansen uit Bolivia, haar geboorteland. Ze zoekt naar verbindingen tussen oude en nieuwe cultuur, identiteit, ritueel en transformatie. Met een brede en diverse ervaring in dans, belichaamt ze de brug tussen werelden. Het interpreteren van het werk van choreografen doet zij; met veel improvisatie vaardigheden; een opmerkelijke achtergrond in verschillende genres: van Ballet tot Modern tot Eigentijdse Dans en Jazz tot Urban en Traditioneel. 

Vincent Verburg heeft als performer, choreograaf en leraar de afgelopen jaren op verschillende gebieden gewerkt voor verschillende choreografen, regisseurs en festivals, theaters, dance-events, scholen en commerciële opdrachtgevers. Zo heeft hij op alle niveaus gewerkt van low art tot high art in Nederland en in het buitenland o.a. VS, Europa en Zuid Amerika, Oost Europa en Australië en is zijn thuisbasis Amsterdam. Zijn aspiratie is om te blijven werken met de grenzen van dans en theater.

Edit Kaldor (Hongarije) werkt samen met amateur-performers en laat in haar werk werkelijkheid en fictie op een bijzondere manier samensmelten. Op verfijnde en toch ongecompliceerde wijze integreert zij diverse digitale media. Kaldor woont in Amsterdam en werkt over de hele wereld. Haar producties, die de grenzen van de theatrale conventie verleggen, zijn de afgelopen jaren in meer dan 30 landen in Europa, Noord- en Zuid-Amerika, Azië en Noord-Afrika te zien geweest.

Jurrien van Rheenen is performer, theatermaker en regisseur.  In haar werk zoekt zij naar een vorm die mensen doet openstaan voor nieuwe inzichten. Zij houdt zich bezig met thema’s die in het dagelijks leven moeilijk aan te kaarten zijn. Door middel van diepte-interviews zoekt ze naar de specifieke kennis achter brede thema’s, zoals huiselijk geweld en depressie.

Merel Smitt is een kunstenaar gevestigd in Rotterdam. Ze studeerde in 2014 af als regisseur aan de Toneelacademie Maastricht en behaalde afgelopen zomer haar master’s aan DAS Theatre in Amsterdam. Haar kunstpraktijk bestaat uit installaties, interventies en ontmoetingen waarmee ze ons dagelijks leven en denken bevraagd en ontregeld.

 

Meemaakpodium De Vrije Vloer 2019/2020 werd mede mogelijk gemaakt door: