Productiehuis en Meemaakpodium
In de zomer 2023 verwelkomen we de multidisciplinaire kunstenaar en choreograaf Dorit Weintal als Artist in Residence in het Plein Theater. Als Artist in Residence krijgt Dorit, die zelf ook gevestigd is in Amsterdam Oost, vier weken lang de gelegenheid om samen met buurtbewoners en geïnteresseerden een theatervoorstelling verder door te ontwikkelen. Zij zal onder andere samenwerken met de trombonist/multi-instrumentalist en componist Salvoandrea Lucifora.
"Ik geloof in de transformatieve kracht van kunst en haar potentieel om sociale verandering te stimuleren, om groei, experiment en duurzaamheid op creatief gebied te bevorderen. Dit credo motiveert mij als persoon en als artiest." – Dorit Weintal
Op 4 en 5 Augustus wordt de interactieve voorstelling The Liminal Passage, die in deze zomerresidentie wordt ontwikkeld, gepresenteerd in Plein Theater en op 3 augustus is er een presentatie op de Pride Oost op het Javaplein!
DOE JE MEE?
Voor het maken en onderzoeken van de interactieve voorstelling zijn we op zoek naar deelnemers! De deelnemers worden als publiek op het podium betrokken bij de creatie van het geluid en de scenografie in een aantal open repetities. Je kan aan één of meerdere repetities meedoen. Performers en publiek creëren samen de 'liminale passage' op het podium. De open repetities zijn van 17:00 tot 19:00 op:
21 juli
25 juli
28 juli
01 aug
02 aug
Als je wilt deelnemen stuur dan een mail naar Dorit Weintal via Faidodancecompany@gmail.com , en ze zal de verdere details uitleggen.
'The Liminal Passage' door Dorit Weintal & Salvoandrea Lucifora
'The Liminal Passage' is een interactieve performance op het snijvlak van beweging, geluid en stem van het duo Weintal & Lucifora (Weintal - multidisciplinair kunstenaar, choreograaf, danser. Lucifora - trombonist/muzikant-performer, componist en mediakunstenaar).
Geïnspireerd door liminaliteit in de antropologie verkent het stuk het gat, the place in between angst en overgave; we ervaren het alleen, maar komen samen in onze kracht. Een danser en een muzikant vormen samen met het publiek een gelaagde microkosmos, visueel en sonisch, waarbij de grenzen tussen toeschouwer en performer worden opgezocht. De voorstelling wordt ontwikkeld als zomerresidentie in het Plein Theater.
Regie, choreografie, dans/performance, stem: Dorit Weintal
Compositie, muziek, performance, stem, multimediageluid: Salvoandrea Lucifore
Co-productie: Faido Company & Plein Theater
Lees meer>>
MEEMAAKPODIUM
Vanaf april 2019 startte Productiehuis Plein Theater een nieuw initiatief: Meemaakpodium De Vrije Vloer
Dit project stond voor persoonlijk experiment, eindeloze variaties en grenzeloze overschrijdingen. Het belangrijkste was dat iedereen kon meedoen!
Eigenzinnige makers werden uitgenodigd om tijdens De Vrije Vloer te werken met mensen uit Amsterdam Stadsdeel Oost die zich wilden ontwikkelen op het gebied van theatermaken, schrijven of dans, rondom actuele en persoonlijke thema's. De resultaten werden gepresenteerd in het Vrije Vloer Festival in november 2019 en vanwege de corona maatregelen in de Vrije Vloer TV in 2020.
Ook in de zomers zetten we de deuren van ons productiehuis wijd open. We nodigen een kunstenaar, een ‘Artist in Resident’ uit die vier weken lang de gelegenheid krijgt om samen met buurtbewoners en geïnteresseerden een theatervoorstelling verder door te ontwikkelen. Berith Danse, onze directeur en artistiek leider, is de curator van de deelnemers.
Onze ervaren makers beschikken elk over andere skills en werkervaring. Zij zijn in staat om vanuit maatschappelijke of persoonlijke thema’s mensen op een podium te laten exelleren.
Over de makers
Gita Hacham (Zweden/Nederland) is schrijver, regisseur en beeldend kunstenaar. Vanuit haar brede scholing – van de Filmacademie tot Das Arts (Master Theater) – heeft zij zich ontwikkeld tot een interdisciplinaire maker. Ze schrijft toneelstukken en scenario’s en regisseert zowel eigen werk als dat van anderen.
Dayna Martines Morales (Bolivia) Dayna’s vertrekpunt zijn de traditionele dansen uit Bolivia, haar geboorteland. Ze zoekt naar verbindingen tussen oude en nieuwe cultuur, identiteit, ritueel en transformatie. Met een brede en diverse ervaring in dans, belichaamt ze de brug tussen werelden. Het interpreteren van het werk van choreografen doet zij; met veel improvisatie vaardigheden; een opmerkelijke achtergrond in verschillende genres: van Ballet tot Modern tot Eigentijdse Dans en Jazz tot Urban en Traditioneel.
Vincent Verburg heeft als performer, choreograaf en leraar de afgelopen jaren op verschillende gebieden gewerkt voor verschillende choreografen, regisseurs en festivals, theaters, dance-events, scholen en commerciële opdrachtgevers. Zo heeft hij op alle niveaus gewerkt van low art tot high art in Nederland en in het buitenland o.a. VS, Europa en Zuid Amerika, Oost Europa en Australië en is zijn thuisbasis Amsterdam. Zijn aspiratie is om te blijven werken met de grenzen van dans en theater.
Jurrien van Rheenen is performer, theatermaker en regisseur. In haar werk zoekt zij naar een vorm die mensen doet openstaan voor nieuwe inzichten. Zij houdt zich bezig met thema’s die in het dagelijks leven moeilijk aan te kaarten zijn. Door middel van diepte-interviews zoekt ze naar de specifieke kennis achter brede thema’s, zoals huiselijk geweld en depressie.
Merel Smitt is een kunstenaar gevestigd in Rotterdam. Ze studeerde in 2014 af als regisseur aan de Toneelacademie Maastricht en behaalde afgelopen zomer haar master’s aan DAS Theatre in Amsterdam. Haar kunstpraktijk bestaat uit installaties, interventies en ontmoetingen waarmee ze ons dagelijks leven en denken bevraagd en ontregeld.
Meemaakpodium De Vrije Vloer 2019/2020 werd mede mogelijk gemaakt door: