18-06-2022

EAST& is het nieuwe Pop Up Cultuurhuis van Amsterdam Oost

 

EAST& is een nieuw cultureel platform in Amsterdam-Oost waar samenwerking centraal staat en verbindingen worden gelegd tussen buurtbewoners, cultureel en maatschappelijk aanbod en de vele talentvolle en diverse makers die het stadsdeel rijk is. Een pro-actief en inclusief initiatief dat gebruik maakt van wat er al is met de publieke ruimte als prominent speelveld. Een netwerkorganisatie waar makers en organisaties elkaar vinden. EAST& neemt een faciliterende functie in en bouwt met bestaande partners kennis op over wat er speelt in het stadsdeel, welke organisaties er zijn en wie de sleutelfiguren in de buurten zijn. De kansen voor mooie initiatieven liggen voor het oprapen. De inspiratie ligt op straat.

EAST& faciliteert samenwerking tussen verschillende interdisciplinaire partners in Amsterdam-Oost: beeldende kunst, podiumkunsten, kunsteducatie, muziek en spoken word. Het functioneert als culturele hub, ofwel, een knooppunt van samenwerkingen tussen organisaties en individuen in het stadsdeel. Het maakt gebruik van bestaande initiatieven en plekken, functioneert als een een open cultureel platform en brengt mensen en organisaties samen.

EAST& ziet voor zichzelf een rol in het opsporen van makers en ontwikkelen van talent in het stadsdeel en deze op de podia van Oost en daarbuiten zichtbaar te maken. Met extra aandacht voor makers die dit via de gebaande wegen minder makkelijk voor elkaar krijgen omdat ze niet in een ‘hokje’ passen. Het slaat een brug tussen maken en presenteren. Het geeft talentvolle makers te kans om in een veilige omgeving te experimenteren en nieuw werk uitproberen.

EAST& wil een bijdrage leveren aan de programmering in de publieke ruimte en kunstenaars daartoe opleiden en uitnodigen. Het ziet voor zichzelf een rol in het mogelijk maken van laagdrempelig cultuuraanbod in de wijken en de beweging naar publieksgroepen toe. Het zal zich richten op kwalitatief hoogwaardige kunstuitingen, die op een toegankelijke manier worden gepresenteerd.

EAST& zal gaan opereren als cultuurhuis door aan te haken bij bestaande festivals en manifestaties en zelf laagdrempelige evenementen en concepten uit te proberen en toetsen door ze simpelweg te doen. Door te doen en samenwerkingen aan te gaan met mensen, organisaties en makers kan EAST& in deze fase leren wat werkt en waar de inhoudelijke en praktische noodzaak voor dit cultuurhuis ligt. EAST& zal zich daarbij richten op het scouten van talent en hen te begeleiden naar een groter podium of presentatie in de publieke ruimte.

EAST& is een onafhankelijk opererend initiatief met als founding partners Framer FramedNowherePlein Theater en Rode Loper op School.

 

Website

EAST& heeft nu een website! Hier kunnen alle makers, kunstenaars en evenementen organisators uit Amsterdam-Oost zich voor aanmelden en een profiel aanmaken. Show your work! Share your events!

www.eastand.amsterdam

Meer info? Mail ons op info [at] eastand.amsterdam

 

Terugblikken

26 MRT 2022: EAST& Sajetplein

18 JUN 2022: EAST& Oranje Vrijstaatplein

24 SEP 2022: EAST& Joris Ivensplein

12 NOV 2022: EAST& Javaplein & Timorplein

02 APR 2023: EAST& Queering Puppets Festival & PARTY

27 APR 2023: EAST& Bredeweg Festival

25 NOV 2023: EAST& Baggerbeest

 

https://youtu.be/AphYaVJ-yJE

 

https://youtu.be/-iOAqR3iPu8

 

In de media

Oost-Online: EAST& Presenteert zich op het Oranje Vrijstaatplein

Oost-Online: EAST& Rightaboutnow INC @ Joris Ivensplein

Oost-Online: Muziek, spoken word en comedy op Timorplein en Javaplein

Oost-Online/Dwars door de Buurt: 40 jaar Plein Theater

 

 

 

Terug naar nieuws overzicht