Gastprogrammering
Thursday 06 June
Theater // 17:00 // € 0
Opening Expositie: Entwined Roots, Unbroken Spirits

Line up: Laila Cohen & Phaedra Haringsma
Open: 17:00 - 19:00 hrs
Tickets: € 0

 

Entwined Roots, Unbroken Spirits

Fotograaf Laila Cohen en journalist Phaedra Haringsma gingen in dit gezamenlijke project op zoek naar verhalen over kroeshaar. Voor De Correspondent schreef Phaedra een persoonlijk essay, waarin ze vertelt hoe ze haar afro heeft leren koesteren. In het essay reflecteert ze op thema’s als geïnternaliseerd racisme, vrouwelijkheid en Westerse schoonheidsidealen. Laila fotografeerde Phaedra en haar neefje Fidall terwijl hun haar wordt ingevlochten.

Die vlechten – tegenwoordig vaak met synthetisch haar verlengd – zijn onderdeel van een eeuwenlange traditie. In Suriname, het geboorteland van haar moeder, fotografeerde Phaedra de nazaten van Ma Pansa, een slaafgemaakte vrouw die van de plantage vluchtte en overleefde in het woud door rijstzaden in haar haar te vlechten. Pas toen er genoeg rijst was om te delen met anderen, oogstte Ma Pansa de rijst en voedde zo een hele gemeenschap van vrije zwarte mensen.

Het verhaal van Ma Pansa is onderdeel van de orale geschiedenis van de Saamaka, nazaten van degenen die van de Surinaamse plantages ontsnapten. Ze bevrijdden anderen van de plantages en voerden oorlogen tegen het Nederlandse koloniale regime. Zo eisten zij al in 1762 hun vrijheid op en ontworstelden ze zich lange tijd aan het kapitalistische systeem, gebouwd op slavernij en uitbuiting.

' Maak kennis met Ma Pansa, die een cruciale rol speelde in het verzet tegen de slavernij in Suriname' - Phaedra Haringsma, Correspondent

 

De expositie Entwined Roots, Unbroken Spirits wordt op donderdag 6 juni om 17:00 geopend in Plein Theater. Om 20:00 vertonen we de film 'Moeder Suriname - Mama Sranan' van Tessa Leuwsha

 

 

Plein Theater maand voor Keti Koti

De Keti Koti maand vindt jaarlijks plaats in de maand juni in de aanloop naar Keti Koti op 1 juli. Deze maand staat in het teken van herdenken en bezinnen rondom het slavernijverleden van Nederland en de doorwerkingen daarvan vandaag de dag.

Als Plein Theater in Amsterdam Oost, gelegen naast het Oosterpark en het Nationaal monument Slavernijverleden, staan we bijzonder stil bij dit moment en bij deze maand. Daarom organiseren we in de maand juni diverse activiteiten rondom onderwerpen die raken aan het slavernijverleden en kolonialisme, gecureerd door Peggy Burke en Berith Danse.

Daarbij kun je heerlijk Surinaams bij ons eten! Ons Eetlokaal naast het theater is elke donderdag t/m zondag geopend vanaf 18:00 en bij vroege activiteiten minstens een uur voorafgaand aan de activiteit. Peggy staat in de keuken en maakt speciaal voor de Keti Koti maand elke week een afwisselend Surinaamse special. Moksi - alesi's, Heri - Heri, Griet Bana Soep, Pindasoep met Tom Tom en als klapper op de vuurpijl Pom & Pastei (& Paramaribop) op de laatste donderdag van de maand.

Bekijk hier een overzicht van alle activiteiten of vind ze op onze agenda met een geel kader. Bij alle programma's kun je een combikaartje kopen met een dagspecial - of reserveer direct bij Peggy. Check hier iedere week ons menu!