24-05-2024

Plein Theater maand voor Keti Koti

De Keti Koti maand vindt jaarlijks plaats in de maand juni in de aanloop naar Keti Koti op 1 juli. Deze maand staat in het teken van herdenken en bezinnen rondom het slavernijverleden van Nederland en de doorwerkingen daarvan vandaag de dag.

Als Plein Theater in Amsterdam Oost, gelegen naast het Oosterpark en het Nationaal monument Slavernijverleden, staan we bijzonder stil bij dit moment en bij deze maand. Daarom organiseren we in de maand juni diverse activiteiten rondom onderwerpen die raken aan het slavernijverleden en kolonialisme, gecureerd door Peggy Burke en Berith Danse.

Daarbij kun je heerlijk Surinaams bij ons eten! Ons Eetlokaal naast het theater is elke donderdag t/m zondag geopend vanaf 18:00 en bij vroege activiteiten minstens een uur voorafgaand aan de activiteit. Peggy staat in de keuken en maakt speciaal voor de Keti Koti maand elke week een afwisselend Surinaamse special. Moksi - alesi's, Heri - Heri, Griet Bana Soep, Pindasoep met Tom Tom en als klapper op de vuurpijl Pom & Pastei (& Paramaribop) op de laatste donderdag van de maand.

Bekijk hieronder een overzicht van alle activiteiten of vind ze op onze agenda met een geel kader. Bij alle programma's kun je een combikaartje kopen met een dagspecial - of reserveren bij Peggy. Check hier iedere week ons menu!

 

PROGRAMMA

We trappen de maand af met het debat ‘What’s Next’ op 31 mei over de staat van de Afro-Nederlandse gemeenschap met Saskia Meiland, Marjorie Boston, Jerry Afriyeh en Dionne Abdoelhafiezkhan, onder leiding van Charlie Helmijr.

Op 6 juni openen we de expositie ‘Entwined Roots, Unbroken Spirits’ van fotograaf Laila Cohen en journalist Phaedra Haringsma over Afro haardracht en geschiedenis en vertonen we de film ‘Mama Sranan’ van Tessa Leuwsha.

Verken de diepgewortelde conflicten en de vreugdevolle viering van vrijheid in ‘Fri Yeye’ op zondag 9 juni. Dit intrigerend stuk, gebaseerd op Celestine Raalte's Surinaamse klassieker, onderzoekt de ervaringen van een oma, moeder en dochter rondom Keti Koti. Is feestvieren een passende manier om de afschaffing van slavernij te herdenken? Ná de voorstelling is er de mogelijkheid om mee te doen met Dialoog in Actie #2: Keti Koti.

De van wervelende energie uit zijn voegen barstende film op zondag 16 juni, GRANDE LOGE FILANTROPIA, is een samenwerking tussen de Surinaams-Rotterdamse theatermaker en voormalig graffiti-artiest Tjon Rockon en de in Kinshasa, Democratische Republiek Congo, geboren Rotterdamse filmmaker Bouba Dola.

Frank Wijdenbosch presenteert op 22 juni samen met Gilda Dannarag, Cheryl Vliet en Nathalie Emanuels een vertelvoorstelling over ‘Blaka Lola’, de eerste Surinaamse vrouw op de wallen in Amsterdam.

Muziek zal niet ontbreken deze maand! Op 15 juni Nederlandstalige muziek door het duo Markoesa, bestaande uit Eva Skeete Mc Leed & Guillano Herdigein en op 27 juni een Paramaribop concert door niemand minder dan het Eddy Veldman Quartet!

Koken met Amba’ is een muzikale en smakelijke jeugdtheatervoorstelling (6+) van Het Veenfabriek , waar aan de hand van de Surinaamse keuken de familiegeschiedenis van de tienjarige Amba verteld wordt.


VRIJDAG 31 MEI

20:00 Kick Off Debat
What’s Next
Saskia Meiland, Marjorie Boston, Jerry Afriyeh, Dionne Abdoelhafiezkhan, olv Charlie Helmijr
 

DONDERDAG 6 JUNI

17:00 Opening Expositie
Entwined Roots, Unbroken Spirits
Laila Cohen & Phaedra Haringsma

20:00 Film
Moeder Suriname – Mama Sranan
Tessa Leuwsha
 

ZONDAG 9 JUNI

15:00 Theatervoorstelling
Fri Yeye
Helianthe Redan, Rosana Etnel en Djinti Bianca Sullivan, Regie: Careline Peerwijk

16:30 Dialoog
Dialoog in Actie: Keti Koti


ZATERDAG 15 JUNI

20:00 Concert
Markoesa Live
Eva Skeete Mc Leed & Guillano Herdigein 

ZONDAG 16 JUNI

20:00 Film
GRANDE LOGE FILANTROPIA
Bouba Dola, Tjon Rockon


ZATERDAG 22 JUNI

20:00 Vertelvoorstelling
Blaka Lola 'De Muze'
Frank Wijdenbosch, Gilda Dannarag, Cheryl Vliet, Nathalie Emanuels


WOENSDAG 26 JUNI

15:30 Jeugdtheater
Koken met Amba (6+)
Veenfabriek
 

DONDERDAG 27 JUNI

20:00 Concert
Eddy Veldman Quartet plays Paramaribob

 


Plein Theater Maand voor Keti Koti is onderdeel van ons co-creatieprogramma #GetInvolved en wordt mede mogelijk gemaakt door Gemeente Amsterdam Stadsdeel Oost, Fonds voor Oost, Fonds voor Cultuurparticipatie, VSB Fonds en Vaillant Fonds.

 

Terug naar nieuws overzicht