I have a plant!

Nellie de Boer, Yvette van der Does & Martijn Baas

1. De verwaarloosde kamerplant, aka De Zielige Plant. Op het randje van uitdroging en vergetelheid verkerende planten vormen het werkmateriaal van Nellie de Boer (fotografie) en Yvette van der Does (concept).
De focus op planten waar niemand meer naar om lijkt te kijken levert aansprekende denkbeelden op. De portretten vormen een tegenwicht tegen de overkill aan beelden waaraan we dagelijks blootstaan. In een tijd waarin we continue zitten te schakelen tussen reëel en virtueel maken ze tegenstrijdige verlangens voelbaar. Door met uitsterving bedreigde planten fotografisch vast te leggen worden ze als ‘cyberherbarium’ geconserveerd. Onderhoudsvrij roerend goed. Planten uit de I have a plant! serie zijn stuk voor stuk esthetisch hoogwaardige kunstwerken & duurzame gespreksstof.

Nellie de Boer: Fotografie
www.nelliedeboer.nl
Yvette van der Does: Concept
www.facebook.com/dezielige
www.facebook.com/yvettevanderdoes

2. Plantencollectie van Martijn Baas. Men gebruikt al sinds mensenheugenis technieken om de natuur naar zijn hand te zetten door middel van bijvoorbeeld snoeien, enten en stekken. Bomen worden gegroeid als hagen en door middel van snoeien in vorm gehouden, zo worden ook fruitbomen groot schaals op kleine stammen geënt om makkelijker bij het fruit te kunnen komen. De kamerplanten in deze collectie zijn onderworpen aan dezelfde technieken met vervreemdend eindresultaat, het laat zien hoe je deze sierplanten als mens naar je eigen hand kan zetten voor esthetische doeleinden.