De Muur
Ishan Mohiddin
Ishan Mohiddin is een kunstenaar uit Koerdistan met vele passies, zoals koken, theater en schilderen.
De expositie die van september tot november in het Eetlokaal hangt gaat over wat de maker heeft meegemaakt en gezien in zijn geboorteland, waarvan hij in 1991 is gevlucht. In Koerdistan is hij vanuit zichzelf begonnen met schilderen. Vanwege de onvrijheid van meningsuiting, als je andere ideeën had dan het regime werd je gevangen genomen, gemarteld of vermoord, was schilderen een manier om zich te uiten. Door middel van symboliek en surrealistiek en het maken van abstracte beelden, kon hij zijn ideologie laten zien zonder dat direct herkenbaar was wat het voorstelde.
In Nederland is hij meer gaan schilderen en heeft hij ook door het hele land geëxposeerd. In veel van zijn schilderijen zijn de dorpen en steden van Koerdistan uitgebeeld. In bijna al zijn schilderijen zijn circels te herkennen. Deze staan voor kogelgaten in de muur; elke circel is een persoon. De vele mooie kleuren staan voor meer vrijheid, zijn ideaal. Hij vind het belangrijk om positiviteit te laten zien. De kunst van het schilderen, met kleuren en verf bezig zijn, geeft hem rust, maar ook heimwee. Zijn schilderijen zijn herinneringen.
Vanaf 2000 begon Ishan Mohiddin met theater maken. In 2003 richtte hij een stichting op voor theater en film: Kelderlicht. Na de val van Saddam Hoessein is hij terug gegaan naar Irak om te filmen wat er is gebeurd na de val. Twee vrijwilligers van de verwoeste kunstacademie vinden in het puin een script, het is een script van de shakespeare klassieker Romeo en Julia. Hierover maakte hij zijn laatste voorstelling, Romeo en Julia in Bagdad, dat in 2012 hier als laatst in het theater heeft gespeeld.